Hall of Fame: Algot Scott

Som liten påg drömde Algot Scott (1908-1984) om att bli jockey. Pappan sa blankt nej. I stället blev han en av trav-Sveriges främsta tränare – när han blev stor och fick bestämma själv!


Fakta

Född: 7 januari 1908. Död: 16 maj 1984.
Segrar: 1 584.
Första vinsten: Peter Storm (Jägersro 1931).
Första segern på Åby: Helion.
Seger 1 000: Frazer (Åby 1957).
Flest segrar med egentränad häst: Delphus: 27.
Största segern: 1966 med Orlof i Åby Stora Pris.
Allsvensk kuskchampion: 1943-1953, 1957.
Övrigt: Har en gata uppkallad efter sig. Algot Scotts gata ligger i Mölndal ett stenkast från Åbytravet.

Invald i Hall Of Fame: 2016

Algot Scott föddes 1908 i Anderslöv inte långt ifrån Jägersro. Drömmen som grabb var att bli jockey hos Axel Thorngren på Skånebanan. Den krossades av den stränge fadern. Efter avslutad folkskola lockades Algot ändå av hästarna på Jägersro men nu var det travet som var föremål för kärleken. Han började som lärling hos stall Pajonzek och var under flera år anställd hos Nevitsborg. Så småningom flyttade Algot till sin äldre bror Gösta som hade licens på Gävle.

1939 värvade Ragnar Thorngren honom som försteman till sitt stall på Åby som slagit upp portarna 1936 och där Thorngren var champion. Ragnar visste nog inte riktigt vilken kraft han anställde. 1941 blev Algot Scott sin egen och redan 1943 petade han ner sin förre arbetsgivare från championtronen.

Motivering: Algot Scott var en av de klarast lysande tränar- och kuskstjärnorna i 40-, 50- och 60-talets svenska travsport. Scott vann kuskligan på Åby totalt 19 gånger, och var även först till dussinet allsvenska championat 1957, ett rekord som stod sig till 2015. Scott var den andra i Sverige att nå 1 000 segrar. Hans största seger kom 1966 med förvandlingsnumret Orlof i Åby Stora Pris. Algot Scott var i mångt och mycket en selfmade man. Han var sin tids trollkarl, som ofta hittade lösningen hos problemhästar. Genom målmedvetenhet, erfarna körhänder, och gedigna hästkunskaper blev han en av trav-Sveriges främsta tränare.

Algot Scott vann kuskligan på Åby totalt 19 gånger. Enda hacket i den fenomenala sviten var när Fritz Ekbäck luggade honom på titeln 1955. Det skiljde en ynka vinst.

Skåningen var även först till dussinet allsvenska championat (ett rekord tangerat först av Björn Goop 2015). 1949 vann Scott bara på Åby 80 lopp. 

– En smått makalös siffra. Det tävlades inte lika ofta då, säger Sven-Åke Larsson, 86, som började som springpojke på Mölndalsbanan 1944 och var kvar till sin pensionering 1995.

Han gör gärna parallellen mellan Algot Scott och Olle Goop. 

– Två arbetsnarkomaner. Man får inget gratis i den här branschen. Sedan var det naturligtvis en stor skillnad när travbanorna blev fler och tränarna började resa mer frekvent. Algot Scott åkte sällan till andra banor än Jägersro och Färjestad, berättar Sven-Åke Larsson.

Algot Scott var i mångt och mycket en selfmade man. Han var sin tids trollkarl, som ofta hittade lösningen hos problemhästar. Hans allra bästa råämne var Scotch Fez som han köpte i USA men som ägaren valde att lämna till Sören Nordin. Scotch Fez var Sveriges förste vinnare i Prix d'Amerique 1950. Scott gjorde grundjobbet.

Hans största förvandlingsnummer krönte karriären 1966. Franskfödde Orlof dömdes ut av expertisen före Åby Stora Pris. Ekipaget skulle vara chanslöst mot fenomen som Moneymaker, Pluvier III, Xanthe och Vinda Whitney. Under ett på den tiden rasande slutvarv krigade Orlof sig till vinsten före Moneymaker. 1.19,9/2 600 meter.

Fighten om att bli champion på Åby stod under 40- och 50-talet nästan uteslutande mellan Algot Scott och Ragnar Thorngren. Avslutningsdagen 1951 var den en strid på kniven mellan de båda. Thorngren ledde med 64-63. Han raggade som en modern catchdriver upp alla tänkbara hästar han kunde få köra för att ta titeln. Scott tog fem vinster medan Thorngren fick segerdefilera dubbelt. När Algot träffade på Ragnar sa kan med glimten i ögat, "Hade jag vetat att du var så sugen på att köra lopp kunde du ha fått låna ett par hästar av mig också!"