Hall of Fame: Ove Wassberg

Ove Wassberg startet sin trenervirksomhet allerede som 20-åring, og har dominert travsporten i Bergen siden. Med et stort hjerte for hesten og et minst like stort hjerte for de tobeinte, driver Wassberg en mønsterstall med like stor gjennomslagskraft i løpsbanen som da han startet opp i 1968. Det har gitt ufattelige 30 banechampionat i Bergen og over 4 000 trenerseire. To norgesrekorder som blir vriene å slå. Nå får Ove Wassberg sin rettmessige plass i Hall Of Fame – travsportens storheter.


Fakta

Namn: Ove Wassberg
Alder: 73 år
Sivilstatus: Gift med Svanhild. To barn: Svein Ove (47) og Anita (49)
Bosted: Sandsli i Bergen
Antall seire: 3446
Hester i trening: 27


Invald i Hall Of Fame: 2021

Byen er Bergen og laget er Brann, synger fotballsupporterne til eliteserielaget fra Vestlandets hovedstad. For Ove Wassberg er også Brann laget, men hans stadion har vært nedlagte Nesttun Travbane og de siste 36 årene Bergen Travpark. På de to banene har Ove Wassberg vært stjernen i over fem tiår. Det har gitt 3 438 kuske- og over 4 000 trenerseire, de aller fleste tatt innenfor de sju fjellene som omkranser Norges nest største by. For det er her hjertet hans er, og grunnen til at han valgte å bli mens kollegaer som Atle og Frode Hamre, Vidar Hop og Tom Erik Solberg etablerte seg på Østlandet.

- Det har ikke manglet på tilbud. Jeg kunne havnet der jeg også og var veldig nær å etablere meg på Skellefteå for mange år siden, men valgte å si nei takk. For meg har det alltid vært viktig at hesteeieren skal være nær hesten sin og oppleve det fantastiske miljøet som travsporten kan by på. Samspillet mellom dyr og menneske er viktig. Jeg elsker begge! Jeg tror det er derfor helsa er så bra. Min kvinnelige fastlege sa at jeg hadde fysikk som en ungdom da jeg var inne på min årlige sjekk. Det begrunnet hun med at jeg alltid ser lyst på livet. Det har hun rett i. Jeg elsker det jeg holder på med, sier Ove Wassberg.

Juryns motivering:

30 championater totalt, over 4 000 seire som trener. Og nesten like mange som kusk. Dessuten ånder Ove Wassberg voldsomt for travsporten på sin hjemmebane i Bergen.

73-årige Wassberg kjører helst hestetransport når andre samles til gode middager til kvelds. Under nærmere 20 år har han kjøpt inn og plukket opp hester til sine eiere, og andre. Godt over 100 stykker, fra utland og innad i Norge, har stått på transporten hjem til nettopp Bergen. Ja, tallet kan fort dobles om man er pinlig nøyaktig.

Årets innvalgte nordmann til Hall Of Fame er en ekstremt engasjert entusiast, en fagperson som alle i travsporten i Norge setter meget stor pris på, og som holdes skyhøyt.

I sitt 74. år er han fortsatt like sulten, ivrig og arbeidsom da han startet opp som selvstendig travtrener i 1968 som 20-åring. Som nærmeste nabo til nedlagte Nesttun fikk han inn travsporten gjennom soverommet. Lukten av hesten ble for sterk.

- Luftegårdene lå ved siden av huset, og jeg var ikke gamle karen før jeg begynte å vanke på trenerstallene. Svend Hansen og Martin Austevoll var dyktige læremestre før de dro sørover. Det var ikke nødvendig med trenerskolen på den tiden, og jeg tok ut trenerlisens som 20-åring med to hester på stallen. Det tok imidlertid ikke lang tid før jeg hadde to ansatte og 20 hester på treningslisten. Da fikk jeg diplom overrakt fra kommunen fordi jeg var arbeidsgiver i så ung alder. Den har jeg fortsatt et eller annet sted, sier Wassberg med et stort smil om munnen.

Det har han alltid, Ove Wassberg. Like blid om du møter han på stallen 07.30 eller når han stenger dørene på kvelden. Seks dager i uken, søndag har han fri. Om det da ikke er travløp i Bergen eller på Forus.

Lyssna på Hall Of Fame-podden med Ove Wassberg


Hall Of Fame-podden är en serie personliga intervjuer där Tony Ryttar möter några av travet största profiler som har blivit invalda i Hall Of Fame. 

Trav er og har alltid vært hele hans liv. Det har gitt resultater som ingen i Norge har kunnet straffe. Visst har ti andre, norske kusker flere seire, men ingen har flere trenerseire. Det er ca. 4 000, et tall som ingen andre er i nærheten av.

- Jeg er ingen lånekusk, og har alltid kjørt mine egne hester. I tillegg har vi jo hatt flere med i løpene, og mine stallmenn har nok tatt 700-800 seire med andre stallhester. Totalt er jeg sikker på at tallet er minst 4 000, men det er vanskelig å finne noen statistikk ettersom det er over så mange år, sier 73-åringen, som har tatt utrolige 30 banechampionat på Nesttun og Bergen. Det første i 1974, og det siste i 2015.

- Det ble også det siste. 30 banechampionat var målet. Da er jeg fortsatt foran Jomar Blekkan på Leangen. Nå er det min sønn Svein Ove (en av Norges beste med 1900 seire) som får plukke de beste hestene. Jeg synes det fortsatt er like morsomt å kjøre og vinne løp, men Svein Ove er sjefen nå. I alle fall i banen, sier Ove med et stort smil om munnen.

Tross sine snart 3500 seire har han aldri vært med i noen av de største løpene. Verken de store årgangsløpene eller de aller største eliteoppgjørene. Visst har han hatt to dobbeltmillionærer og store seiersplukkere i form av Elliot Frontline og Uppercut Flevo, men både han og hestene har holdt seg på Vestlandet.

- Jeg har alltid handlet inn billige hester, spesielt fra Danmark og Nederland. Hester som ikke har kostet mye, men som jeg har følt kunne hevde seg i Norge og som har tjent gode penger for mine trofaste hesteeiere. Da har du heller ikke muligheten til å handle inn verken dyre unghester eller etablerte stjerner. Nå har jeg imidlertid en 3-åring på stallen som virkelig har potensial til å kunne bli med i de største årgangsløpene. Merk dere navnet Golden Eye S.F. Det er ei Maharajah-datter som virkelig er god, sier Wassberg om hoppa som allerede har imponert i to strake seiersløp.

Men som sagt så er det Bergen og hverdagsløpene som championtreneren lever og ynder for. I tider med færre hester og lavere startprosent fyller Wassberg-stallen fortsatt opp mye av feltene på Travparken. Normalt har stallen minst 15 hester med i hvert stevne, men en gang hadde han nesten samtlige av stallen til start - nærmere 30 stykker!

- Den dagen hadde jeg en mann som alene holdt styr på hvilke hester som skulle ut hvor og når, og som hele tiden sørget for at de sto i rekkefølge. Stallgangen er ikke stor nok for to hester i bredden så de måtte stå etter hverandre. Det var litt av et tog, sier Ove Wassberg, som aldri blir for gammel og som alltid vil ha sitt navn skrevet med gullskrift på Bergen Travpark. Og som eneste aktive trener i Norge – og kanskje også i Norden – har Ove Wassberg fått sitt eget æresløp på hjemmebanen.

- Det var fantastisk stort at en av de største løpene i Bergen skulle oppkalles etter meg. Like stort og rørende er det nå å få plass i Hall of Fame – travsportens storheter. Det var en drøm så stor og voldsom at jeg aldri har hatt den i tankene. Jeg er stolt, rørt og æret over å kunne være en del av de få som har fått plass der, sier Ove Wassberg.

 

 

 

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).