Hall of Fame: Sören Nordin

Sören Nordin är i allra högsta grad en viktig del av svensk travsports historia. Dels genom de sportsliga framgångar som han nådde både på hemmaplan och internationellt, det senare i en tid då tävlingsutflykter utanför det egna landets gränser sannerligen inte hörde till vanligheterna. Dels för att han i sin person knöt samman travsportens ursprung, skogsböndernas kappkörning, med dagens moderna och högt professionaliserade sport.

Fakta

Ernst Sören Nordin
Född: 5 september 1917
Död: 6 september 2008 (91 år)
Hemmabana: Solvalla

Första seger i Gävle 1934
Vann Elitloppet 1953
Förste svensk att vinna Prix d'Amérique
Sista segern i Italien 1999
Totalt 3 221 segrar

Sören Nordin är i allra högsta grad en viktig del av svensk travsports historia. Dels genom de sportsliga framgångar som han nådde både på hemmaplan och internationellt, det senare i en tid då tävlingsutflykter utanför det egna landets gränser sannerligen inte hörde till vanligheterna. Dels för att han i sin person knöt samman travsportens ursprung, skogsböndernas kappkörning, med dagens moderna och högt professionaliserade sport.

Sören Nordin föddes 1917 och växte upp i lilla Forsa i Hälsingland, yngst i den brödraskara som så starkt skulle komma att dominera svensk travsport under förra seklets mitt. Gösta, Gunnar och Sören var alla söner till Ernst Johan Nordin, som själv var en av svensk travsports allra första starka gestalter.

Sedan fadern etablerat sig på landets nya huvudbana Solvalla, som invigdes 1927, följde sönerna strax efter till huvudstaden. Det var också med Solvalla som hemmabas Sören Nordin skulle komma att dominera svensk travsport under ett par decennier.

Under 1950-talet var Frances Bulwark den stora stjärnan i Sörens stall och hennes segertåg genom Sverige har blivit smått legendariska, då hon bokstavligen drog”man ur huse” i alla tänkbara landsändar för att se stjärnstoet tävla.
"Sören Nordin var innovatören och pionjären med den okuvliga vinnarinstinkten. Pedagogen, som utbildat ett oräkneligt antal av efterkommande tränare. En portalfigur i svensk travsports historia, och förste svensk att väljas in i det nordiska Hall Of Fame – travets storheter."

Här i Årjäng, där Nordiska Travmuseet är beläget, kunde exempelvis ingen officiell publiksiffra uppges från duons besök i samband med Årjängs Stora Heatlopp 1954, eftersom det stora publiktrycket tvingade arrangörerna att öppna grindarna. Uppemot 16.000 personer lär det ha varit; ett publikrekord som alltjämt är oöverträffat i Nordmarken.

Och jo, Frances Bulwark och Sören Nordin vann det loppet – också.

Sören Nordins tränar- och körsvensskicklighet vann ryktbarhet långt utanför Sveriges gränser. Segern i världens tuffaste löpning, Prix d’Amérique, 1950 med Scotch Fez var en bragd i ordets rätta bemärkelse. Det skulle dröja 23 år innan ett svenskt ekipage (Dart Hanover och Berndt Lindstedt) på nytt lyckades i denna världens kanske mest prestigefyllda löpning.


Storsegrarna i karriären är nästan oräkneliga. Elva gånger tränade Sören Nordin vinnaren av Svenskt Travderby; ett rekord som blir mycket svårt att överträffa. Som jämförelse kan nämnas att Sören Nordins arvtagare inom svensk travsport, Stig H Johansson, har sju segrar i samma löpning.

Efter sin sista Derbyvinst på svensk mark, den med förvandlingsnumret Mustard 1980, gjorde Sören Nordin en nystart i karriären – i en ålder då de flesta andra för länge sedan har börjat planera sin pensionering. I USA lyckades Sören tillsammans med sina söner Jan och Ulf mycket bra, med ett flertal världsrekord och storstjärnor som Baltic Speed, Brandy Hanover, Mr Drew, Sandy Bowl, Tarport Frenzy, Ron B Hanover, Nealy Lobell och Jean Bi.

Som om inte det var nog hann evighetsmaskinen Sören Nordin med ytterligare en anhalt innan körbootsen för gott ställdes in i garderoben. I Italien, tillsammans med sonen Jan, verkade Sören som tränare för familjen Biasuzzis hästar. Ringmaster Bi, Ruth Bi, Personal Banner och Zambesi Bi, Nordins sista Derbyvinnare (1999), var några av de hästar som passerade mästertränarens händer.

När karriären summerades hade Sören Nordin vunnit lopp i tio länder: nio europeiska och USA. Som tränare blev det totalt 13 Derbyn i tre länder: elva i Sverige, ett i USA (Baltic Speed, World Trotting Derby) och ett i Italien.

Med en nyfikenhet och uppfinningsrikedom som knappast kände några gränser flyttade också Sören Nordin på så gott som egen hand fram positionerna för travsporten rent tekniskt. Sören Nordins bestämda uppfattning om exteriörens betydelse har på senare år vidare praktiserats av framförallt lärljungen Stefan”Tarzan” Melander.

Sören Nordin var innovatören och pionjären med den okuvliga vinnarinstinkten. Pedagogen, som utbildat ett oräkneligt antal av efterkommande tränare. En portalfigur i svensk travsports historia, och förste svensk att väljas in i det nordiska Hall Of Fame – travets storheter.

Foto: TR Bild

Tillbaka till översikten för Hall Of Fame