Hall of Fame: Stefan Melander

Det genuina intresset, besattheten av något, i det här fallet travhästar, har gjort Stefan Melander till en av världens främsta travtränare. Nyfikenhet och envishet i kombination med fascinationen för allt som har med travsport att göra har tagit den erkände hästfotografen till många av världens vinnarcirklar.


Fakta

Namn: Stefan Melander
Född: 23 november 1957
Tränarsegrar: Cirka 1 220 (den första som kusk med Conner Headland den 8 december 1976 på Solvalla)
Meriter: Har segrat i åtskilliga storlopp världen över där trippeln Hambletonian, Prix d'Amérique och Elitloppet får anses vara smått unik för en svensk tränare. Årets Tränare har han utsetts till tre gånger: 1998, 2001 och 2012.


Invald till Hall Of Fame: 2014

Som uppväxt ett stenkast från Solvalla blev det tidigt travsport som dominerade livet för Stefan Melander. Redan i tioårsåldern hittade han till stallbacken på huvudstadsbanan och det var bland de stora tunga namnen han började sin travbana.

Allt som har med trav att göra har fångat Stefan Melander. Och många av världens travhästar har fångats av honom, genom kamerans lins. Att Stefan Melander förstått hur en bra häst ska se ut är inte så konstigt. Som ”lärling” hos Einar Andersson fick han chansen att plåta de bästa hästarna och därigenom lära sig de rätta vinklarna och den vinnande exteriören hos djuren.

För att fördjupa sig ytterligare i frågor om travhästarnas exteriör har nyfikenheten inte stoppat Stefan Melander. Han har aldrig varit rädd att fråga de stora mästarna om deras syn på saken och det är känt att Melander genom åren tagit mycket lärdom av Sören Nordin. Med Sören har Stefan Melander bland annat gjort filmer om hur en bra travhäst ska se ut.

Att Stefan Melander är en ambassadör för sporten råder ingen tvekan om. Få människor brinner för något lika starkt som han gör för travet och i stort sett alla dygnets timmar, året runt, ägnas åt hästar och branschen i övrigt.

Men de största idolerna i hans travliv kan ändå Håkan Wallner och Berndt Lindstedt ha varit. Det var också Håkan Wallner som döpte den unge Stefan Melander till Tarzan, då han tyckte att den unge killen på Solvalla for fram som den kände djungelhjälten mellan uppdragen på banan.

Mr Basket var Stefan Melanders första stjärna på travbanorna. På 1970 och -80-talet startade The Prophet-sonen över 200 gånger och vann 60 lopp. Under denna period var Stefan Melander amatör i sporten. Som lärling vann Stefan VM på Yonkers Raceway med His Majesty 1995.

Proffslicens ville han ha, men hästfotografen från Spånga nekades licens två gånger innan han till slut fick den 1997. Redan i den första egentränade unghästkullen plockade Stefan Melander fram en Kriterievinnare i form av Lucky Po, som 1998 spårade runt om i landets största treåringslopp. Då hade han och sambon Catarina Lundström huserat på gården i Tillinge utanför Enköping i drygt tio år och det är där många stjärnhästar fostrats under snart två decennier.

Lyssna på Hall Of Fame-podden med Stefan Melander

Att Stefan Melander är en ambassadör för sporten råder ingen tvekan om. Få människor brinner för något lika starkt som han gör för travet och i stort sett alla dygnets timmar, året runt, ägnas åt hästar och branschen i övrigt. Stallpojk, amatör, fotograf, proffstränare, hästägare och sedan ett antal år tillbaka även uppfödare. Det finns inget som inte intresserar Stefan Melander så länge det kommer till travsport och det är antagligen det som gjort honom till den vinnartyp han är. Han är kort och gott en sann entreprenör i sporten.

Bedriften att ha vunnit Hambletonian med Scarlet Knight 2001 är bragdartad. Stefan köpte hästen i Harrisburg på hösten 1999 och Scarlet Knight var nästan två år när han kördes in på gården utanför Enköping. I augusti 2001 stod han överst på pallen i världens största travlopp för treåringar och just det storverket gör knappast många andra travtränare i världen om.

Att Stefan Melanders meritlista sedan fyllts på med Prix d'Amérique- och Elitloppsseger innebär att han är ensam tränare – verksam i Sverige – att ha vunnit de tre betydande loppen. Stefan Melander har alltid haft respekt för branschens duktiga yrkeskår och branschen har respekt för Stefan Melander.

 

Motivering:

Det genuina intresset, besattheten av något, i det här fallet travhästar, har gjort Stefan Melander till en av världens främsta travtränare. Nyfikenhet och envishet i kombination med fascinationen för allt som har med travsport att göra har tagit den erkände hästfotografen till många av världens vinnarcirklar. Stefan Melander är ensam tränare – verksam i Sverige – att ha vunnit Elitloppet, Prix d’Amérique och Hambletonian.

 

Fakta:

Namn: Stefan Melander
Född: 23 november 1957
Tränarsegrar: Cirka 1 220 (den första som kusk med Conner Headland den 8 december 1976 på Solvalla)
Meriter: Har segrat i åtskilliga storlopp världen över där trippeln Hambletonian, Prix d'Amérique och Elitloppet får anses vara smått unik för en svensk tränare. Årets Tränare har han utsetts till tre gånger: 1998, 2001 och 2012.

Urval av större segrar:

Segern i Hambletonian (Scarlet Knight) 2001 är förstås störst i Stefan Melanders karriär. Med samma häst vann han Orsi Mangelli 2001 och Sprintermästaren 2002.
Med Gigant Neo har Stefan bland annat vunnit Prix d'Amérique 2006, E3 2001 och Kungapokalen 2002.
Karriären innehåller mängder av triumfer i stora unghästlopp. Breeders Crown har han vunnit med Rydens Randy 1998, Yatzy Brodda 2001, Aisle Stand 2010 och Digital Ink 2013.
Under andra året som professionell travtränare, 1998, vann Stefan Melander Kriteriet med Lucky Po.
Elitloppet 2010 gick till Scarlet Knight-sonen Iceland.

 

Foto: TR Bild