Hall of Fame: Trygve Diskerud

Travtrener Trygve Diskerud (1903-1976) er en av norsk travsports mest betydningsfulle trenere gjennom alle tider. Han er født i1903 på Ørje, der også Karsten Buers familie har sin opprinnelse.


Fakta

Trygve Diskerud
6 October 1903 – 2 June 1976
Norsk travtrener/kusk
Som travkusk landschampion ti ganger. Vant 1727 løp


Valgt til Hall Of Fame: 2014

Etter hvert begynte Diskerud senior vognmannsforretning på Mysen, der det ble mye gamp i business. Alle de seks brødrene var hesteglade, men hardest rammet av travbasillen var nok Trygve og Rolf, samt yngstemann, Thoralf - dyrlege i Halden.

Etter hvert startet guttene sammen slakterbutikken Brødrene Diskerud, som har eksistert fram til i fjor. Trygve utdannet seg også som slakter - før han begynte å leve av trav og hest på heltid.
I mange år hadde også brødrene et eget traveierskap Stall Viking.

Trygve Diskerud ble den første norske kusk til å nå 1000 seirer. Jubileet kom med Toftedua 4. august i 1954 på Bjerke. Den dagen han nådde 1500 seirer, tok han hele fire seirer. Totalt ble det 1727 seirer.

Trygve begynte sin karriere som travtrener på Momarken, der han sikret seg fem trenerchampionater, det første i 1935. Han fikk sin trenerlisens i 1931 - og i 1936 slo han seg ned på Bjerke Travbane. Frem til han fylte 70 år forble han en av landets mest kjente og aktede travprofiler. Han var alltid aktiv. På slutten av sin karriere trente og kjørte han yndlingshoppa Kil Stjerna, som han ble norsk mester med i sitt siste år i sulkyen.

En av de store vinnerprofilene i Trygves suksessrike stall var Tango Senator, vidunderhoppa som Red Mile/Bo Fransson mente var minst like bra som Jens Protector.

Og så kom Jens Protector da, hingsten som i 1959 beseiret verdensstjernen Jamin i to strake heat i København - og ble Norges første deltager i VM i USA på de merittene. Det var den gang norske aviser og radio var fulle av travsport, aksentuert av Jens og Trygve. Sammen ble de også skandinaviske mestere.

Diskerud har vunnet de fleste norske storløp, men Jacob Meyers pokalløp vant han ikke, som han tidlig ble spådd til ikke å vinne. Flere andreplasser ble det. Han var én gang først i mål med Baus Tryggsøn, men hingsten var disket.

Han vant Kriteriet med: Ansigutten, Jahn Sjur, Baus Pjokka, Premier og Rogga.
Og han vant Derby med: Demon Foote, Premier, Ansigutten, Eva Gille og Spenter.
Trygve Diskerud er en av de få som har klart to Derby-triumfer på en og samme dag, da han i 1956 vant med henholdsvis Premier og Spenter.

Spenter ble på mange måter spesiell for Trygve, ettersom Ivar Larsen i mellom var syk og overlot tommene til sin venn. Derfor ble det også seier i Kongepokalen og Lars Laumb for Spenter og Trygve.

Trygve Diskerud ble den første norske kusk til å nå 1000 seirer. Jubileet kom med Toftedua 4. august i 1954 på Bjerke. Den dagen han nådde 1500 seirer, tok han hele fire seirer. Totalt ble det 1727 seirer.

Han var landschampion hele ti ganger og Bjerke-champion ble han tretten ganger, de første på begge hold i 1941. Tok hele ti NM-titler. Vant også Kongepokalen fem ganger.

Diskerud ble også den første utlending til å erobre et kuskechampionat på en svensk totalisatorbane. Han ble i 1963 champion på en av sine favorittbaner, Årjäng, takket være blant andre den svenske hoppa Steggsy, som han selv hadde i trening på Bjerke.

Trygve Diskerud var en utpreget humorist - med venner over hele Norden. Trygve Diskeruds minneløp har vært kjørt på Bjerke siden 1982. Trygve Diskeruds sønn, Gunnar, ble også travtrener med suksess. Han tok 1.111 triumfer i sin karriere.

 

Foto: TR Bild