Hall Of Fame: Ulf Thoresen

Ulf Thoresen ble födt 12. februar 1946 i Larvik, hvor han også tråkket sine barnsben. Det var travsporten som skulle bli Ulfs levevei, han skulle vokse fram til å bli en sulkyartist verden knapt hadde sett maken til.

Fakta

Ulf Thoresen
12 februar 1946 – 11 juli 1992

Regnes som Norges fremste travkusk gjennom alle tider.
Han vant over 4 000 løp i Norge, i tillegg til flere internasjonale storløp.


Valgt in i Hall Of Fame 2007

Ulf vant sitt förste löp på Momarken söndag 26. april 1964, 18 år gammel. Han jobbet da hos Bjerke-treneren Sverre Skjönberg og styrte Turist Ford inn til seier på 29.8 til 5.49 i vinnerodds. En stor karriere i sulkysetet hadde startet.

I 1968 tok Ulf Thoresen ut trenerlisens og etablerte seg på Stubberud-stallen noen hundre meter fra Jarlsberg travbane. I 1971 ble han landschampion i Norge for förste gang – en tittel han tok ti år på rad. Ytterligere tre år skulle han bli champion i Norge – i 1984, 1985 og 1989. 31 ganger ble han champion på norske baner, i perioden 1971-1989. Hans beste år i sulkysetet hjemme i Norge var i 1989 da han vant 309 löp.
"Ulf var et geni i sulkyen og fikk hestene til å prestere over hundre prosent".
– Stig H Johansson

Det var ikke bare i Norge Ulf skulle vise som en kunstner i löpsbanen. Han ble også en flittig gjest i utlandet, ikke minst i Sverige, men også i internasjonale mesterskap. Ulf vant löp i 14 land. Fire ganger ble han verdensmester for travtrenere og han kunne også titulere seg europamester. I 1978 deltok Ulf Thoresen i VM i USA, som foregikk i mai. Ulf valgte å reise hjem fra USA for å kjöre Grande Frances til seier i Oslo Grand Prix (förste året löpet hadde Grand Circiut-status) og mistet dermed én kjöredag i VM, nok til at han kanskje gikk glipp av sin femte VM tittel. Ulf Thoresen står oppfört med 4006 seirer i Det Norske Travselskaps registre, men dette er bare seirer tatt på norske baner eller i utlandet med norskregistrerte hester.

Ulf kjörte som nevnt löp i mange land, for mange forskjellige trenere. Det totale antall seirer Ulf vant er det ingen som har klart å få en oversikt over. Han vant over 200 löp i Sverige og det anslås at han vant cirka 500 löp i utlandet i tillegg til de seirene han står bokfört med i Norge. Ulf vant en rekke storlöp, blant annet Hambletonian med Nuclear Kosmos og VM på Roosvelt med Habib i 1986. I Hambletonian viste Ulf sine taktiske, begavede kjörehender. I det förste heatet slapp han teten i siste sving for så å angripe med Nuclear Kosmos inn på opplöpet igjen til seier. I finalen styrte han i ”lusetempo” i tet og sörget for at storfavoritten Royal Prestige og Berndt Lindstedt ble sittende fast for lenge i tredje innvendig. Ulf Thoresen og kaldblodsprofilen Alm Svarten var den perfekte ekvipasje. Ulf kusket ham i 172 av löpene. Sammen tok de 117 triumfer og satte to verdensrekorder. Blant annet vant de Elitkampen to ganger, 1986-87, og svensk-norsk kaldblodslandskamp fire ganger, 1987-90. Blant mange store prestasjoner står kanskje deres opptredener på Solvalla fremst. Ekvipasjen forblöffet Solvallas publikum på elitloppsdagen i mai 1986 da Alm Svarten vant med 50 meter og travet verdensrekordtiden 1.21,5a. Det var to konger som var i aksjon.

Ulf vant som sagt det meste som kunne vinnes, men to klassiske storlöp hjemme i Norge klarte Ulf aldri klarte å vinne – varmblods Derby og kaldblods Kriteriet.

Ulf hadde alltid et smil på lager, uansett hvor han reiste, og han ble godt likt hvor enn han satte sine fötter. Ulf döde 11. juli 1992, bare 46 år gammel. Så altfor tidlig for travsportselskere verden over.

Sagt om Ulf Thoresen:

"Ulf var et geni i sulkyen og fikk hestene til å prestere over hundre prosent".
– Stig H Johansson

"Ulf var en ekte kunstner – av helt intuitiv karakter".
– Bo Fransson

"Ulf har alltid vart en ener i banen – en kunstner. Vi andre lurte ofte på: Hva gjör’n for no’?"
– Trond Skauen

"Minnene renner på. Du får unnskylde at jeg blir rört. Jeg oppfatter ham både som en stor kunstner og et godt og ytterst vennlig menneske."
– Bo William Takter

"Ulf var unik som kusk. Han hadde en egen evne til å få hestene til å yte sitt beste – og på en humanere måte enn andre."
– Roger Walmann

"Ulf var tildelt noe fra Vår Herre som vi andre kusker ikke fikk."
– Hans Petter Tholfsen

"Ulf var fantastisk å kjöre sammen med. Det var aldri problem med knuffing eller kjöring på kanten. Ulf gjorde gjerne det han kunne for å hjelpe oss andre, men kjörte fra oss likevel."
– Asbjörn Mehla

"Hans sulkyegenskaper var helt utrolige. Enten hestene var trege eller hete fikk ham dem til å löpe. Han var en allrounder – og vant fra alle posisjoner. Ulf var den aller störste og beste ambassadör for norsk travsport."
– Olle Goop

Han var eneren.
– Gunnar Eggen


Foto: TR Bild, P&R-ANDERSSON PRESSBILD, CLAES KÄRRSTRAND

 

Tillbaka till översikten för Hall Of Fame