De blev invalda i Hall of Fame idag

Travsportens Hall of Fame som är en del av Nordiska Travmuseet i Årjäng, presenterar idag tre nya medlemmar. Från Sverige valdes Julienne och Jan-Olov Persson in bland travets storheter. Från Norge välkomnades Shan Rags. Travsportens Hall of Fame startade 2007 med Sören Nordin och Ulf Thoresen som de först invalda. Totalt är det nu 68 invalda.

Julienne

Här kan man tala om succé då hon vann hela 42 lopp för Sören Nordin och blev en riktig kanon. Hon vann både Kriteriet och Derbyt och radades efter det också upp massor av segrar, alltid till bottenodds. Att hon under fyra år i rad valdes till ”Årets Häst” är ett bevis på att det verkligen var en dundermärr det handlade om.

Segern i Derbyt gjorde att man blev inbjudna till VM-loppet på Yonkers Raceway i USA. På den tiden kördes det försökslopp och där blev Julienne trea i loppet för de europeiska hästarna och tog därmed en plats i finalen. Där blev det en fjärdeplats i ett lopp som vanns av Elaine Rodney. Med tanke på insatsen i det loppet fick man ett bevis på att hon verkligen hörde hemma i den allra översta eliten.

Motivering:

Stoet var den stora stjärnan i svensk travsport i början av 1960-talet. Hon vann det mesta som gick att vinna och ett bevis på att Sören Nordins Julienne var en lysande stjärna visar det faktum att hon tog hem titeln ”Årets häst” fyra år i rad. 

Jan-Olov Persson

I 10-årsåldern fick han börja köra häst så smått och då underblåstes hans gnista för hästarna och travet än mer. En av de som inspirerade honom var brodern Ingemar. Yrkesvalet behöver han knappast ångra. I dag är han en av de stora och med 30 år av stora framgångar har han visat sin yrkesskicklighet. I runda tal 3 000 segrar som tränare och en bit över 2 000 som körsven vittnar om att stallet varit att räkna med i en lång rad av år.

Mest känd är han förstås för sina framgångar med kallblod där Järvsöfaks varit den verkliga superstjärnan. Något som fick honom invald i Hall of Fame 2013 men tio år senare är det nu dags för Jan-Olov att ta plats bredvid sin stjärna i Travmuseet i Årjäng.

Motivering:

Han har varit helt outstanding i den svenska kallblodssporten som tränare, körsven och även uppfödare. Raden av hans stjärnor vittnar om de smått osannolika framgångarna. Jan-Olov Persson tar nu plats i sportens finrum där han gör sällskap med sin största stjärna, Järvsöfaks.

Shan Rags

Shan Rags leverte til gull allerede i sin debutsesong. På 17 starter ble det 13 seirer. Med seier i både Märtha-løpet og Kriteriet var det ingen tvil om hvem som var kongen i 87-årgangen. 

4-årssesongen ble en liten skuffelse for Shan Rags som slet med beintrøbbel tidlig på sesongen. Det ble riktignok åtte seirer på tolv starter, men han mislyktes i både Jarlsberg Grand Prix og Derby.

Han skulle imidlertid komme voldsomt tilbake. Som 5-åring i 1992 fikk han sitt internasjonale gjennombrudd. I slutten av august vant han Nordiska Femåringspriset på Åby før han virkelig tok for seg i oktober. Først ble han europamester i Tammerfors, før han vant tradisjonsrike NJ Kosters Memorial på Charlottenlund og deretter avsluttet han måneden ved å vinne den svenske gulldivisjonen på Mantorp.

I 1993 ble de største seirene tatt hjemme i Norge, ikke minst gjennom en sterk triumf fra dødens i Forus Open og seier i NM. 

Shan Rags var en jernhest som taklet lange reiser fra sin base i Trøndelag og tette starter. 1994 er i så måte et godt eksempel. Da startet Shan Rags hele 30 ganger, og da var han rundt om i hele Norge, flere ganger i Sverige, i tillegg til turer til Finland, Italia og Nederland. Shan Rags vant 14 løp denne sesongen og kjørte inn drøyt 1,6 millioner kroner. Han vant blant annet Jarlsberg Grand International og Ego Boys Minne. Dette året var han også med i Elitloppet der han leverte en meget fin innsats til tredje både i kvalifiseringen og finalen. 

I 1995 kom den største triumfen i karrieren til Shan Rags. Han var ikke mye betrodd i Prix de Belgique på Vincennes, men trønderhesten viste alle bakskoene og bokførte en av tidenes største norske triumfer på travbanen.

– En drøm har gått i oppfyllelse, sa Noralf Brækken etter seieren. 

Senere på sesongen satte Shan Rags norsk rekord i Bergen med 11,8 før han tangerte verdensrekorden til Copiad på 10,7ak da han vant St Michel Ajo i Mikkeli. Også i 1995 ble det over millionen innkjørt.

Motivering:

Shan Rags er en av de beste norskfødte hestene gjennom tidene. Han vant Kriteriet, Märtha-løpet, Prix de Belgique, Forus Open, St Michel Ajo og flere andre store løp. Han ble norgesmester tre ganger. Totalt kjørte han inn over seks millioner kroner i en karriere hvor han fra sin base i Trøndelag reiste land og strand over hele Europa for å starte.

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalist-klubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Trav-journalisters Klubb (NTJK).

Bilder (montage): TR Bild

För mer information kontakta:

Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet

Telefon: 0573-71 18 00

Mobil: 076-827 08 90

E-post: marita@travmuseet.com