De blev invalda i Hall of Fame idag

Travsportens Hall of Fame som är en del av Nordiska Travmuseet i Årjäng, presenterar idag fyra nya medlemmar. Från Sverige valdes Erik Adielsson, Helen A Johansson och Svante Båth in bland travets storheter. Från Norge välkomnades Spikeld. Travsportens Hall of Fame startade 2007 med Sören Nordin och Ulf Thoresen som de först invalda. Totalt är det nu 72 invalda.

Erik Adielsson

Erik Adielsson växte upp bland hästar då hans föräldrar drev ett framgångsrikt galoppstall. Han började rida tidigt och övergick till trav vid 14 års ålder när familjen satsade på travsport. Hans talang märktes tidigt, och han vann sitt första lopp som 18-åring. Erik visade ambition och fokusering genom att investera i resor till Solvalla för att få visa upp sig.

Hans första stora seger kom 1993, och året efter blev han lärling och vann sitt första V75-lopp. Han var banbrytande och framgångsrik tidigt, med sin första internationella seger 1998 och många fler segrar därefter, både i storloppssammanhang och vardagstrav. Erik har också bidragit till travsporten genom styrelsearbete och deltagande i TV-program. Han är känd för sin kärlek till sporten och hästarna och hans lugna, analytiska och exemplariska uppträdande.

Motivering:

Erik Adielsson visade redan som riktigt ung att han hade det som krävdes för att lyckas i travsporten. Även om det fanns fina framgångar innan han var den som tog över när Stig H Johansson lade körhandskarna på hyllan så blev det ändå det stora genombrottet. Samarbetet mellan Stig och Erik var minst sagt lyckosamt och Erik kom att alt mer dyka upp i de internationella storloppen. Han kör inte lika flitigt som många andra toppkuskar men hans rykte som en elitkusk finns för alltid. Erik gör också lysande reklam för sporten vid sidan av banan och är en som alltid uppträder på bästa sätt. 

Läs mer

Helen A Johansson

Helen A Johansson blev historisk när hon som första kvinna deltog och vann Prix d’Amérique 1995 med hästen Ina Scot. Trots fördomar och hån från fransk media överraskade hon alla genom att köra ett perfekt lopp och besegra favoriten Vourasie. Denna seger, som anses vara en av de största prestationerna inom travet, resulterade i omfattande hyllningar. Efter ytterligare framgångar avslutade Helen sin travkarriär 1996 för att arbeta inom ekonomi. Hon har sedan dess hedrats med flera utmärkelser, inklusive ett årligt lopp i Frankrike och utnämning till Travets hedersambassadör i Sverige, för att ha brutit barriärer för kvinnor inom travsporten.

Motivering:

När det talas om pionjärer kan man knappast förbigå Helen Ann Johansson. Att kliva in som första tjej någonsin på Vincennes för att köra Ina Scot i Prix d’Amérique var bara det ett stort steg. När hon sedan körde iskallt och slog av samtliga manliga konkurrenter så visade hon med besked att tjejerna hörde hemma i travets högborg. Även om det fanns flera andra fina framgångar på hennes cv så är det förstås segern i Frankrike som sticker ut. Sällan har någon svensk inom travet kommit att skriva in sig bland de verkligt stora och naturligtvis bör hon väl också ha en plats i Hall of Fame.

Läs mer

Svante Båth

Svante Båth, uppväxt nära Bergsåkers travbana, började sin travkarriär redan i unga år. Med en tränarkarriär som sträckte sig över nästan 30 år och många segrar, särskilt inom unghästtävlingar, har Båth blivit känd som E3-kungen. Trots att han försökte söka sig andra banor flera gånger, lockades han alltid tillbaka till travsporten. Efter framgångar med hästar som Newster F. och Staro Showbiz startade han sin egen tränarverksamhet och nådde stora framgångar i de stora unghästloppen. Efter att ha avslutat sin tränarkarriär, fortsätter Båth att arbeta inom travsporten i olika roller och är även engagerad i avel och hästägande.

Motivering:

Svante Båth inledde karriären som lärling och gav tidigt ett besked om att han hade hamnat rätt. Han tog vara på alla tillfällen som bjöds och efter att ha drivit en rörelse tillsammans med Ulf Ohlsson blev han allt mer intresserad av att träna hästar. Raden av fina unghästar som skapats av Svante kan göras hur lång som helst. Massor av segrar i bland annat E3 och även i de riktigt stora unghästloppen har gjort ett oförglömligt intryck. Framgångar fanns också bland de äldre hästarna och han känns som en som verkligen hör hemma i Hall of Fame.

Läs mer

Spikeld

Spikeld hade en enastående karriär och blev den första kallblodshästen att spränga den magiska 1.20-gränsen. Han föddes av Ingrid Gjersøyen Rolstad, med Spikdona som mor och Elding som far. Som ung vann han 10 av 13 lopp, men det var som äldre han verkligen glänste. Under sin femåringssäsong vann han 14 av 19 lopp, och som sexåring tog han 20 segrar på 25 starter, inklusive prestigelopp som Lars Laumbs och Jacob Meyers pokallöp. År 2000 satte han en historisk rekordtid på 18,6a/1600 meter. Spikeld avslutade sin tävlingskarriär 2006 med 127 segrar på 186 starter och blev en framgångsrik avelshingst med många framstående avkommor. Han är en av Norges bästa kallblodshästar genom tiderna.

Motivering:

Spikeld er en av de beste kaldblodshestene Norge har fostret. Spikeld skrev seg inn i historiebøkene med gullskrift da han travet 18,6ak i 2000 og ble tidenes første kaldblodshest under 1.20. Spikeld har også levert til gull i avlen.

Läs mer

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalist-klubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Trav-journalisters Klubb (NTJK).

Bilder (montage): TR Bild

För mer information kontakta:

Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet

Telefon: 0573-71 18 00

Mobil: 076-827 08 90

E-post: marita@travmuseet.com