Delia du Pommereux siktar på en ny seger

Lördagen den 7 maj körs Paralympiatravet för tredje gången. Innan dess hette det Olympiatravet. Första upplagan av Olympiatravet kördes på Jägersro 1979 och vanns av Pershing. Sedan 1985 körs loppet alltid på Åby och där vann Ifjol stoet Delia du Pommereux och hon kommer nu tillbaka till Åby för att försvara sin titel. Skulle hon klara det så blir hon det andra stoet att vinna två gånger, då Queen L. vann både 1993 och 1994.

1982 kördes Olympiatravet för första gången på Åbytravet. Boxaren Ingemar Johansson var på plats och delade ut pris och första upplagan vanns av Jana Bloc och Ove R Andersson från Årjäng. Grades Singing, Queen L., Your Higness och då Delia du Pommereux är de ston som likt Jana Bloc lyckats vinna.

Innan Delia ifjol kom till Åby och vann så hade hon laddat upp med att vara trea i Prix de l’Atlantique, efter Vivid Wise As och Etonnant. I lördags kördes årets upplaga av samma lopp och åter var Delia trea. Före sig hade hon Vivid Wise As och Etonnant. Ska historien upprepa sig?

Delia har bara startat en gång i Sverige. Hennes pappa Niky var här och vann Treringseliten på Solvalla 2004 och sedan var han tvåa efter Jetstile när Halmstad körde Europamästerskap för 5-åringar, två år senare.

Hennes mamma Noune du Pommereux startade aldrig här men var en bra travare. Hon vann nio lopp och sprang in drygt 170 000 Euro. Ett av de loppen hon vann var Prix Feu Follet X, döpt efter hästen som besegrade Frances Bulwark i Prix d’ Amérique 1954.

Delias stamtavla är intressant. Där vimlar det av franska välkända namn som Fandango, Roqepine, Floestan, Kerjacques och Chambon P., för att nämna några. På Nikys sida dock ett stänk amerikanskt blod via farfar Viking’s Way som är efter Mickey Viking.

På Noune du Pommereux sida ser det likadant ut. Mest franska hästar, men ett stänk amerikanskt blod via farfarsfar Buvetier d’Aunou som är efter Royal Prestige. Och pappa till Delias mormorsmor är ingen mindre än Feu Follet X.

När Delia du Pommereux vann på Åby ifjol så var det Eric Raffin som körde henne. Han satt även i sulkyn när paret vann Prix de France 2021. Här i Sverige har vi sett Erik köra Rapide Lebel till seger i Åby Stora Pris 2011. Paret var också slaget med liten marginal i Elitloppet samma år, när Brioni vann.

Ordinarie kusk på Delia i vinter har dock varit David Thomain. Han är 34 år och har vunnit drygt 1 700 lopp, däribland ca 500 i monté och bland dessa seger i Prix de Cornulier 2010 med One du Rib. Olympiatravet och efterträdaren Paralympiatravet har körts 41 gånger. Queen L. (1993 och 1994) och Copiad (1995 och 1996) har klarat av att vinna två år i rad. Men bäst i klassen är Gidde Palema som segerdefilerade tre gånger åren 2003 tom 2005.