Erik Berglöf kommer att hyllas i Årjäng

Lagom till Elitloppet ifjol släpptes nyheten att Jim Frick, Erik Berglöf och Moe Odin valts in i Hall Of Fame under 2020. Meningen var att dessa tre skulle firas vid en Hall Of Fame-ceremoni ifjol sommar på Travmuseet i Årjäng. Tyvärr kom en pandemi i vägen och ceremonin för alla tre fick ställas in. Den kommer nu att ske i år istället, för alla tre. Låt oss minnas Eriks fantastiska karriär genom den text som skickades ut i maj, för drygt ett år sedan.

Välkommen till Hall Of Fame – Erik Berglöf

Erik Berglöf är mest känd som tränare och kusk till dubble Elitloppsvinnaren Copiad men flera andra topphästar har kommit fram från gården Krontorp som varit i familjens ägo sedan mitten av 70-talet.

Med en pappa som var delägare i ett fastighetsbolag var planen att Erik skulle slussas in i familjeföretaget.

– Det var tanken så jag utbildade mig till byggnadsingenjör och brukar skämta om att det är jag och Sören Nordin som inom travsporten har den utbildningen. Även om jag sedan inte jobbade som ingenjör så är jag ändå glad att jag utbildat mig för det har jag haft nytta av resten av livet.

Erik kom tidigt i kontakt med travsporten eftersom pappa Roy var kompis med Olle Elfstrand som då var verksam som tränare på Färjestad.

– Eftersom pappa ägde hästar som Olle tränade så blev det så att jag var i hans stall och lärde mig köra hästar. Jag hängde även med och sommarjobbade hos Olle när han flyttade ner till Åbytravet.

När gymnasiet var klart hade Erik fastnat för hästsporten men då skulle det bli militärtjänstgöring och då är det svårt att samtidigt träna hästar.

– Som tur var kände jag ett av de högre befälen på I2 (där Erik gjorde lumpen) som var travintresserad så jag sa till honom att det går inte att ha hästar att träna och samtidigt vara här på ”luckan” på kvällarna så vi kom fram till att jag skulle börja träna militär femkamp för att på så sätt vara lite mer ”fri” än de andra värnpliktiga.

SM-guld i två sporter

Erik hade uppenbarligen talang för de grenar som är med i den militära femkampen.

– Jag hade tävlingssimmat så den grejen var jag bra i. Löpningen var godkänd för jag hade en hyfsad grundkondition då jag spelat fotboll och ishockey. Handgranatkastning var jag bra på och även skyttet gick bra men den bästa grenen var hindergården.

Officeren trodde inte på att Erik skulle lyckas något vidare men Erik tränade extra i smyg och vann SM.

– Då stod han i målområdet och puffade på en cigarr och sa att det var den värsta 100-oddsare han sett.

Förutom militär femkamp så har Berglöf även meriter i curling som medlem i ett lag där pappa Roy var skipper blev de svenska mästare 1971 och fick representera Sverige i VM där de kom femma.

Nobbade Speedy Crown

Året innan var familjen på en resa i USA och Roy skulle köpa häst på Castleton Farm.

– Farsan hade träffat en amerikan som han blev god vän med när han var med Elfstrand när Olle var med i VM-loppet med Lyon. Bill Brown som han hette var chef på Castleton Farm och han sa att han hade två fina tvååringar som var till salu. Den ene var Net Profit som vi köpte och den andra var Speedy Crown. De ville ha lite mer för Speedy Crown men det var inga våldsamma summor. Vi bestämde oss för Net Profit och det var inget dåligt köp för det var en bra häst men ibland funderar jag på hur svensk travsport och min tränarrörelse sett ut om vi köpt Speedy Crown.

Berglöf var aldrig lärling hos någon tränare utan började på egen hand som amatör vid sidan om arbetet i familjeföretaget men det gick inget vidare till en början.

– Men så kom Jörgen Dalia och han var en riktig kämpe som startade över 200 gånger och vann 39 lopp.

Nästa segerstaplare i amatörstallet var efter Net Profit och det var Ben Brodde som vann 36 lopp på 200 starter och kvalade in till Svenskt Trav-Kriterium 1980.

Vid den tiden hade Erik bestämt sig för att göra travet till sin huvudsyssla och tog ut proffslicens 1982, vilket blev en minst sagt händelserikt år. Brilana blev nämligen tagen för doping efter ett lopp i Örebro.

– Jag tror att jag dömdes till fem års avstängning och då satte jag mig med farsan och sa att antingen ger vi oss med travet fullständigt eller så hjälper du mig med en bra advokat. Då ringer jag till Henning Sjöström, sa farsan.

– Då var jag rejält deppig en lång stund innan Henning ringde och sa att det var löst. De hade gått igenom provpapperen och längst ned stod det ”to dirty to examine”, provet var alltså skitigt och det skulle de sätta dit mig på. Jag vet att den hästen aldrig fått något konstigt i sig. Henning ville stämma STC men jag sa att vi ska istället visa dem.

– Det var efter dopingmisstanken 50-50 på om jag skulle fortsätta men det var tur att jag gjorde det så mycket som jag fått uppleva tack vare travet.

Brilana fick chansen att fortsätta tävla och efter en andraplats i kvalet till Stochampionatet blev det en skrällseger till 41 gånger i finalen där storfavoriten Katinka Rodney passerades kort före mål. Stoet kvalade samma år in till Derbyt men där blev det tyvärr galopp.

Storhetstiden börjar

Under första hälften av 90-talet hade Erik enorma framgångar och det började med Sans Rival som redan som treåring visade sig tillhöra kulltoppen. I Derbyt 1991 bjöds han på en perfekt smygresa i vinnarhålet av Berglöf som hittade loss halvvarvet kvar och vann lätt före Carina Crown körd av Jim Frick.

– Året därpå blev det nästan en kopia för det var samma löpningsförlopp och nästan identiska vinnarodds när jag vann med Utini, minns Erik som då precis som vid första derbysegern gick på händerna i vinnarcirkeln.

Jämngammal med Utini var Guy Scoop som precis som sin stallkamrat kvalade in till Kungapokalen.

– Eftersom jag delägde Utini så var jag tvungen att köra den så Olle Goop fick chansen bakom Guy Scoop, som vann lätt trots en tidig galopp. Jag vill hävda att Guy Scoop är den näst bäst häst som jag haft i träning.

Att Copiad, som blev invald i Hall Of Fame 2015, är Berglöf bästa häst genom tiderna är givet. Han vann dubbla Elitloppssegrar och massor av andra storloppsvinster med Erik i sulkyn.

– Duellen i Elitloppet 1994 är min allra största stund inom travsporten och det är säkert ett minne jag delar med många andra.

Så är det givetvis då 1994 års upplaga i en omröstning med stor marginal utnämndes till tidernas elitlopp.

En annan vinstrik häst att minnas från Stall Berglöf är Treasure Ås.

– Den fick jag från min kompis Roger Grundin som skulle flytta till Italien och han ville att jag skulle överta träningen. Efter massor av mängdträning fick vi ordning på hästen och det blev 16 raka segrar inklusive danska Derbyt.

Crown Storm som var tvåa i Svensk Uppfödningslöpning som storfavorit och vinnare av stora treåringspriset på Örebro var också en klasshäst i stallet under den här perioden.

Erik har vunnit elva kuskchampionat och den mest prestigefyllda vinsten av en kuskliga kom på Färjestad 1996.

– Det var en stenhård kamp mellan mig och Olle Goop. Vi vann båda 52 lopp och det avgjordes av att jag hade ett femtepris mer, minns Erik vars senaste championat vanns i Arvika 2008.

Noterbart är att Eriks championat 1996 på Färjestad är den enda gången sedan 1990 som det vunnits av någon som inte heter Goop i efternamn.

Den häst som varit bäst i stallet efter ”Copiad-tiden” är Quantanamera som noterat sig för hela tre världsrekord (!). Ett för äldre ston på medeldistans med 1.12,5/2 160 meter och ett för 4-åriga ston på lång distans på 800-metersbana med 1.16,4a/2 480 meter. Slutligen ett på 800-metersbana på 1.13,7/2 520 meter i voltstart.

Stoet som blev dubbelmiljonär tävlade så långt som det var möjligt och hon vann på V75 (i Norge) som tioåring och kommer nu att verka som avelssto hos Erik för att på så sätt trygga framtiden. Samma sak gäller Elsa F.M. som är dräktig med Fourth Dimension.  Quantanamera ska enligt plan nästa år betäckas med Maharajah.

På senare år har Erik dragit ner på antal hästar och vill inte längre kuska runt på trav flera dagar i veckan.

– Jag vet att en del tycker jag är för gammal men jag kör bara för att det är roligt och nöjer mig med att bara köra de egna hästarna så det blir runt 100 lopp om året.

En av stallets hästar som imponerat under 2020 är Test Drive, som i april i Eskilstuna vann på 1.10,8, över sprinterdistans.

– Jag har kört 10,7 med tre hästar tidigare så det var min fjärde snabbaste tid i karriären.

Några treåringar av klass finns också i stallet. Bland annat norskfödda Paramount Tile.

– Jag har vunnit det svenska och det danska Derbyt.  I det finska Kriteriet har jag varit favorit men då blev det galopp så ett av mina sista mål inom travet är att vinna det norska Kriteriet eller Derbyt, avrundar Erik.

Motivering:

Erik Berglöf har under en mycket lång tid haft enorma framgångar med segrar i det svenska Derbyt med Sans Rival och Utini samt det danska Derbyt som vanns med den då i 16 starter obesegrade Treasure Ås. Med egentränade Copiad blev det då bland annat dubbla vinster i Elitloppet, Oslo GP och Olympiatravet för att bara nämna några av hans otaliga storloppssegrar.

Erik har med sitt glada humör och positiva inställning varit en fin ambassadör för svensk travsport. Välkommen till Hall Of Fame, Erik Berglöf!

Fakta:

Namn: Erik Berglöf
Född: 21 mars 1953
Antal tränarsegrar: 1 642 (tom 22 maj 2020)
Antal kusksegrar: 2 391 (tom 22 maj 2020)
Antal kuskchampionat: 11
Färjestad: 1996
Arvika: 1997, 2002, 2007, 2008
Åmål: 1983, 1993, 1996, 1997
Årjäng: 1993, 1996

Erik Berglöfs största segrar i urval:

Elitloppet: Copiad (1994, 1995)
Svenskt Travderby: Sans Rival (1991), Utini (1992)
Stochampionatet: Brilana (1982)
Danskt Travderby: Treasure Ås (1995)
Oslo Grand Prix: Copiad (1994), (1995)
Olympiatravet: Copiad (1995, 1996)
Breeders Crown: Copiad (1993)
Färjestads Jubileumslopp: Copiad (1994 – världsrekord 1.10,7ak)
Nordiskt Mästerskap: Copiad (1994)
Finlandia Ajo: Copiad (1994)
Årjängs Stora Sprinterlopp: Copiad (1994)
Momarken Grand Prix: Copiad (1994)
Gran Premio Unire Consiglio: Copiad (1993)
Gran Premio Vittorio Di Capua: Copiad (1994)
Preis Der Besten: Copiad (1995)
Axel Jensens Minneslöp: Copiad (1993)
Forus Open: Copiad (1995)
Stora treåringspriset: Crown Storm (1996)
Kungapokalen: Guy Scoop (1992) Olle Goop var kusk i finalen.