Fredrik Persson ny i Tusenklubben

Kalmars Fredrik Persson har en lång och mycket framgångsrik karriär. Så framgångsrik att han idag tog steget in i Tusenklubben som tränare. Jubileumshästen var Massine som idag vann på Tingsryd.

Fredrik Persson tog sin första tränarseger med Kathy Pro vid Halmstads årspremiär 1996. Kusk var Lennart Forsgren och på den tiden var Fredrik amatörtränare. Efter att ha radat upp segrar med Hubbe Hornline under hösten 1997 blev han proffstränare halvårsskiftet 1998 med 15 hästar i stallet. Igro var premiärvinnare och han kvalade också in till Svenskt Trav-Derby 1999 medans Grizzla och Zoom var de som vann flest lopp de första åren.

Fredriks start som tränare var mycket bra och hans hästar tävlade bättre och bättre. Den första att vinna ett lopp med 100 000 kronor i förstapris var Wilma Nalan som segrade i ett uttagningslopp till StoDerbyt 2005. Fredrik blev också på 2000-talet en följetong på V75 med hästar som Uddens Intrip, Giant Coger, Playboy Silas, Tom Raider, Mr Sunlight, Ruby Silas och Chimall T.T.

I slutet av 2000-talet kom Fredriks första stora stjärna i form av Viola Silas. Som 3- och 4-åring förlorade hon bara två lopp, men vann massor av storlopp. Hon segrade som 3-åring bland annat i Guldstoet, E3 och Breeders’ Crown. Året efter segerdefilerade hon i Drottnings Silvias Pokal, StoChampionatet och Derbystoet. Och hon slog som unghäst svenska rekord både som 3- och 4-åring. Föga förvånande röstades hon fram till Årets Sto både 2009 och 2010. Som äldre vann hon Ego Boys Minne i Rättvik och H.K.H. Prins Daniels lopp i Gävle. Totalt blev det 22 segrar på 36 starter. Ett lysande facit!

2012 hade Fredrik två toppston ute i de större sammanhangen. Red Red Red vann Derbystoet på Jägersro och Chat Chip var tvåa i Drottning Silvias Pokal, StoChampionatet och Breeders’ Crown. Nästa sto att visa sig på styva linan blev Ultra Bright som vann StoChampionatet 2017. Ifjol blev det en ny andraplats i Drottning Silvias Pokal, denna gång med Deborah S.H.

Har Fredrik bara framgångar med ston? Nej så är det inte. I listan över bra hästar som Fredriks stall haft stora framgångar med finns t ex sådana topphästar som Boys Going In, Caliber T.T., Kemas Magic, Folli och sist men inte minst Monark Newman, som Fredrik var tvåa med i Svensk Trav-Derby 2017.

Idag innehåller stallet 65 hästar och nästa toppsto kan vara vindsnabba Giovanna Coger eller Olivia Coger (efter Monark Newman), som tjänade strax över miljonen ifjol som 3-åring. I stallet finns också miljonärerna Arvid S.H., Hurricane Silas och The Real Star samt hela 20 nyblivna 3-åringar, där Frank S.H. redan vunnit en halv miljon efter fyra raka segrar på Solvalla, Åby och Jägersro samt Charlottenlund.