Unionstravet föddes på Färjestad

I början på 2000-talet hade Färjestad ingen fast V75-dag och banan ville också bredda samarbetet västerut. VD på banan var Kent Öhlander (numera på Jägersro) och han brottades med problemet under en joggingtur, utan att hitta lösningen. Men nästa dag så tog Kent upp frågan vid fikabordet på Färjestad och på bara några minuter hade en idé mejslats fram. När sedan ATG och dotterbolaget Kanal 75, Svenska och Norska travförbundet gav grönt ljus, var Unionstravet fött.

Unionen mellan Sverige och Norge fanns 1814 till 1905. 100 år efter upplösningen som förhandlades fram i Karlstad (mitt mellan Oslo och Stockholm) var det alltså dags för Unionstravet som hade premiär på Färjestad 24 september 2005.

De aktiva var med på noterna och med hjälp av fina startlistor lockades över 7 500 personer till Färjestad och på plats fanns också riksdagsmän från fem partier. V75-spelarna var också med på noterna och omsatte 106,8 miljoner kronor – årets högsta omsättning Elitloppsomgången exkluderad.

Dessutom bjöd Färjestad på en riktig godbit i sista loppet, som var en TV-sänd sprinterduell kallad Unionsduellen mellan världsrekordhållaren Järvsöfaks och norske Bokli Eld. Den senare drog till med nya rekordet 19,1ak, men Järvsöfaks var helt ohotad och vann på 18,8ak (hans fjärde snabbaste tid).

Med en sådan start i Karlstad var det givet med en fortsättning. Numera kör Färjestad och Momarken i Mysen (6 mil från Årjäng), var sin omgång varje år.

På lördag (20 mars) är det dags för årets upplaga i Norge. Man lockar med Östfoldspokalen för kallblod och 110 000 norska kronor till segraren. Östfoldpokalen har vunnits av en massa storheter som t ex Alm Svarten, Atom Vinter, Bork Rigel, Spikeld, Moe Odin, Moe Brage, Hallsta Lotus och Lannem Silje. Bokli Eld, han som duellerade mot Järvsöfaks i Karlstad, vann för övrigt 2004.

I årets upplaga finns Odd Herakles med. Han har vunnit sina två starter i år och han vann alla fjorton ifjol. Totalt har han startat 124 gånger och varit 83 gånger bland de tre första (54 segrar). Rekord 20,2m med voltstart och 18,4k med autostart. Totalt har han (hittills) tjänat över 8,6 miljoner norska kronor. En unik häst!

Odd Herakles var redan i sin tredje start på besök här i Sverige. I ett 3-åringslopp på Lindesberg vann han med många längder före Bilbo B.S. Ifjol startade han här i Sverige sex gånger och vann alla sex. Bland annat i Elitkampen på Solvalla. Senaste vinsten dock i Unionskampen på Färjestad.

Momarken bjuder även på ett lopp uppkallat efter Steinlager. Han var uppfödd i Sverige men tävlade framgångsrikt för Per-Oleg Midtfjeld – tränare på just Momarken i Norge. Steinlager samlade på storlopp och vann t ex Elitloppet, Oslo Grand Prix, Copenhagen Cup, Åby Stora Pris, Svenskt Mästerskap, Årjängs Stora Sprinterlopp (2004 och 2005) och Forus Open. Steinlager vann 35 lopp på 88 starter och tjänade över 13 miljoner kronor. Han valdes in i Hall Of Fame 2017.

Steinlagers Äreslöp har körts sedan 2007 och anmärkningsvärt är att familjen Kolgjini vunnit loppet fyra gånger (!). Lutfi de tre första åren med Vamos, Garland Kronos och Turnaround. Lägg därtill att Adrian vann med Mosaique Face 2017.

På lördag är det dags för årets upplaga av Steinlagers Äreslöp. I startlistan finner vi bland andra i Sverige välbekante Floris Baldwin som senast vann Algot Scotts Minne (Gulddivisionen) på Åby. Men också Always On Time (efter Lutfi Kolgjinis Revenue). Kör gör Tom Erik Solberg, han som något lopp tidigare kört Odd Herakles.

Fotnot: Momarkens tävlingar har på grund av covid-19 fått sällskap av nyutskrivna lopp på Mantorp där den svenska V75-omgången avgörs.

Bilden: De två senaste åren har Odd Herakles vunnit Unionskampen på Färjestad. Här segerdefilerar han 2020 efter att ha vunnit före Åsrud Vilja och Björs Frej.

Rättelse: Måndag eftermiddag kom besked om att Momarkens tänkta tävlingar på lördag flyttas till Biri.