Hall Of Fame 15 år: Sören Nordin och Ulf Thoresen var först in

Sedan 2007 har travsporten sitt eget Hall Of Fame vid Nordiska Travmuseet i Årjäng. Där väljs travets storheter in, både tvåbenta och fyrbenta. Först in var legenderna Sören Nordin och Ulf Thoresen. Sedan dess har ytterligare 55 profiler välkomnats till Hall Of Fame. Senare i maj kommer årets tre invalda justera siffran till 60 – under de 15 år som nu gått.

Stig Carlénsson var ordförande för Nordmarkens Travsällskap när kompisen Bo Danielsson 1994 kläckte idén om ett travmuseum i Årjäng. Han hamnade också i museets första styrelse och han blev också mannen som drev på om ett Hall Of Fame i Årjäng. 2006 bildades en arbetsgrupp och 2007 var man igång. Stig var någon så ovanligt som en förvaltare med framtidsvisioner och nog är vi skyldiga att lyfta på kepsen och skicka ett tack till Stig Carlénsson.

Idén om ett Hall Of Fame lånades från Harness Racing Museum i Goshen i USA. När årets invalda presenteras i TV fredagen före Elitloppet så har totalt 60 travsportprofiler välkomnats till Hall Of Fame, 35 personer och 25 hästar.

Först in var som sagt Sören Nordin från Sverige och Ulf Thoresen från Norge. Året efter kom Stig H Johansson från Sverige och Steggbest från Norge. Steggbest blev på så vis första hästen som valdes in i Hall Of Fame. Första häst från Sverige blev Big Noon som valdes in 2009.

Sedan har massor av de bästa valts in. Vanskligt att nämna några framför andra men bland de invalda finns så klart hästar som Frances Bulwark, Ego Boy och Legolas.

Hall Of Fame finns inom många sporter runt omkring på jorden. Hur många är svårt att svara på men ett har de gemensamt. Bara de bästa väljs in i Hall Of Fame!

Fotnot 1: Svensk Travsports lilla hederstecken kan tilldelas person som gagnat travsporten. Stig Carlénsson är en av tre med anknytning till Årjängstravet som fått utmärkelsen. De övriga två är Göte Sandblom och Sigurd Olsson.

Fotnot 2: Hall Of Fame i Goshen och Årjäng innehåller tre gemensamma namn: Berndt Lindstedt, Håkan Wallner och Margareta Wallenius Kleberg.

Bilden: Mustard (Tibur-Dancing) var en av Sören Nordin sista stjärnor i Sverige. Så här såg det ut när de tillsammans vann Svenskt Trav-Derby på Jägersro 1980. Efter en lång karriär i Sverige började Sören sedan om i USA, där han 1986 blev vald till Årets tränare. I början av 90-talet fortsatte Sören Nordin till Italien. När han avslutade sin karriär och flyttade hem till Sverige hade han totalt vunnit 13 Derbyn – 11 i Sverige, ett i USA och ett i Italien. Det första i Sverige 1947 (Belle Day) och det sista i Italien 1999 (Zambesi Bi).