Jan-Olov Persson väljs in i Hall of Fame

Jan-Olov Persson föddes in i en hästfamilj. Men han nöjde sig inte med det utan såg till att utbilda sig hos flera av de bästa tränarna i Sverige. När han drog igång en egen verksamhet var det i liten skala. Verksamheten fick växa successivt och efter ett tag stod han där, stjärntravaren Järvsöfaks som blev kung inte bara på travbanorna utan även i avelsboxen. Jan-Olov närmar sig nu 3 000 segrar som tränare och de storlopp för kallblod han inte vunnit är numera lätträknade. Välkommen till Hall of Fame, Jan-Olov Persson!

När Jan-Olov Persson föddes 1959 så var det kanske både troligt och väntat att hans liv sedermera skulle komma att handla om hästar. Han betonade som ”liten” ofta att han skulle bli travtränare senare i livet och att det för hans del var det helt klart att det var trav som gällde.

I 10-årsåldern fick han börja köra häst så smått och då underblåstes hans gnista för hästarna och travet än mer. En av de som inspirerade honom var brodern Ingemar. Yrkesvalet behöver han knappast ångra. I dag är han en av de stora och med 30 år av stora framgångar har han visat sin yrkesskicklighet. I runda tal 3 000 segrar som tränare och en bit över 2 000 som körsven vittnar om att stallet varit att räkna med i en lång rad av år.

Mest känd är han förstås för sina framgångar med kallblod där Järvsöfaks varit den verkliga superstjärnan. Något som fick honom invald i Hall of Fame 2013 men tio år senare är det nu dags för Jan-Olov att ta plats bredvid sin stjärna i Travmuseet i Årjäng. Ett känslosamt inslag med Järvsöfaks var när man slog världsrekordet på Gävletravet då hingsten travade 1.17,9.

Innan han nu tar plats i det fina gänget i Hall of Fame så har det varit många hästar som har passerat revy. Även om det också kommit en del framgångar med varmblod så har det under senare är varit nästan uteslutande kallblod som ligger bakom framgångarna. Att ha det segertal som både kusk och tränare är imponerande om man ser till att de kommit bakom kallbloden och deras lopp utgör bara runt tio procent av alla lopp som körs i Sverige.

Mitt i alltihop så har han också hunnit med att vara framgångsrik som uppfödare och i massor av år har han vunnit uppfödningsligan för kallbloden i Sverige.

Innan Jan-Olov blev tränare så hann han med att jobba som lärling åt bland annat Stig H Johansson, Gunnar Nordin och Berth Johansson. Inte minst den sistnämnda gav honom stort förtroende och där fick han visa prov på sin fina körkonst. Hos Berth vann han bland annat Ådalspriset med Gissle som var en elithäst på sin tid.

Jan-Olovs första riktigt stora framgång som tränare kom när Järvsöfuxen vann det första Kallblodskriteriet 1993.

Järvsöfaks var den häst som kom att skapa något av ”Ego Boy-feber” och drog massor av folk till banorna när han kom på besök. Han vann Elitkampen på Solvalla vid inte mindre än fem tillfällen och bara det är en bragd i sig. Med sitt härliga psyke fick han också vara med i den Beridna Högvakten med Jan-Olov på ryggen. Även den uppgiften löste hingsten på bästa sätt. Han blev också mycket framgångsrik som avelshingst. 

Det finns många fina hästar att plocka fram från Perssons fantastiska karriär. Ett axplock av stjärnor som passerat under åren, förutom Järvsöfaks, är Svinten, Hallsta Lotus, Faksen J:r, Tekno Eld, Tand Kraft och Stjärnblomster men den raden kan göras nästan hur lång som helst.

När Jan-Olov nu tar steget in bland de stora i Hall of Fame så är det en yrkesman vars meriter talar för sig själv. Välkommen till Hall of Fame, Jan-Olov Persson.

Motivering:

Han har varit helt outstanding i den svenska kallblodssporten som tränare, körsven och även uppfödare. Raden av hans stjärnor vittnar om de smått osannolika framgångarna. Jan-Olov Persson tar nu plats i sportens finrum där han gör sällskap med sin största stjärna, Järvsöfaks.

Fakta (tom 221231)

Namn: Jan-Olov Persson 
Född: 26 juli 1959
Hemmabana: Hagmyren i Hudiksvall
Kusksegrar: 2 182
Tränarsegrar: 2 878
Klassiska kallblodiga unghästlopp – Sverige: Svenskt Kallblodskriterium sex gånger, Kriteriestoet sex gånger, Kallblodsderbyt fyra gånger och Derbystoet en gång.
Klassiska kallblodiga unghästlopp – Norge: Norsk Travkriterium två gånger, Norskt Hoppekriterium tre gånger, Norskt kallblodsderby tre gånger och Norskt Hoppederby två gånger.
Championat: Hagmyren 1993 och 2007
Tusenklubben: Medlem som både kusk och tränare

Bland segrarna kan för övrigt nämnas (urval):

Centaurs lopp, Dubbelcupens final, Elitkampen, Erik Graléns Minne, Gunnar Wallbergs Minne, Hallsta Lotus lopp, Helge Solos lopp, Hjördis lopp, Jon Olssons Minne, Jon Åkermans Minne, Jöns Olofssons Minne, Kvisslebruns lopp, Järvsöfaks Minne, Stig Norbergs Minne, Nordgubbens Minne, Paul Oscarssons Minne, Prinsessan Madeleines Pokal, Sven O Perssons Minne, Sjunga Bests Minne, Sleipner Cup-finaler, Sleipners Elitlopp, Solos lopp, Steggbest Minne, Svenskt Mästerskap, Sto-SM, Svensk Travsports Guldtäcke, Säterbest Minne och Th. Egnells Minne.

Alm Svartens Äreslöp, Biri Oppdretningslöp, Jacob Meyers Pokallöp, Lars Laumbs Äreslöp, Troll Jahns Äreslöp, Tröndelagspokalen, Vintilla-travet, Nordiskt Mästerskap, Prix des Trotteurs Sang-Froid och Prix des pays Nordiques.

Hittills invalda:

År, Namn

2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson
2019: Jorma Kontio, Roger Walmann, Scarlet Knight, Jimmy Takter
2020: Erik Berglöf, Jim Frick och Moe Odin
2021: Lutfi Kolgjini, Ove Wassberg, Maharajah
2022: Jomar Blekkan, Liv Haslie, Timo Nurmos, Robert Bergh, Readly Express

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

För mer information kontakta:

Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com