Julienne vann Derbyt och mötte sedan världseliten i USA!

På söndag körs 4-åringarnas största uppgörelse för året då Svensk Trav-Derby avgörs på Jägersro. Nästa lördag körs ”VM-loppet” på Yonkers i USA. 1962 vann stoet Julienne Derbyt för att sedan resa över till USA och där bli fyra på United Nations Trot på Yonkers.

Julienne föddes 1958 och i hennes ådror strömmade massor av amerikanskt blod. Mamma var Lilian Harvey och pappa Rollo, som även lämnade Adept, Gay Gal och Janeiro.

Julienne vann som 2-åring Solvallas största 2-åringslopp, Tvååringsprovet. Hon vann sedan Svensk Trav-Kriterium som 3-åring och Svenskt Trav-Derby som 4-åring. Alla tre loppen kördes faktiskt på Solvalla.

1962 var det längre tid mellan de två loppen och ”Jullan” laddade upp med ett par segrar och ett svenskt rekord innan hon och skötaren Leif Lövgren reste till USA. På Yonkers i New York var hon den 18 oktober trea i ett försöksheat där de fyra första kom med i själva finalen av United Nation Trot, som kördes en vecka senare. I finalen blev hon sedan fyra och bästa häst från Europa, efter stjärnor som Elaine Rodney, Su Mac Lad och Tie Silk.

Väl hemma igen avslutade hon året med tre raka segrar. Året kunde summeras med 13 starter och 9 segrar samt 155 465 kronor. Hon utsågs till Årets Häst inte bara 1962 utan totalt fyra gånger åren 1961-1964. Hon är fortfarande den enda hästen med fyra raka titlar.

Som äldre vann hon bland annat Elitloppsförsök, Svenskt Mästerskap och Skandinaviskt Mästerskap för sin tränare Sören Nordin. Totalt blev det 95 starter och 44 segrar för Julienne.

Tidigare i år valdes hon in i Hall of Fame.

Bilden: Julienne och Leif Lövgren. Foto: TR Bild.

Hasse Svennehed