Kilström och Kihlström

Örjan Kihlström är en suverän kusk på många sätt. I helgen vann han StoDerbyt för varmblod på Bjerke i Oslo när V75 och STL gästspelade i Norge. Segerhästen var Cabaret Artist. Att Örjan segerdefilerar en lördag är inte ovanligt. De senaste åtta åren (2015-2022) har Örjan vunnit kuskligan på V75/STL. Och han leder kuskligan även i år!

Släkten Kilström från Bollnäs har alltid varit duktiga på trav. Inte minst syns det om man tittar i listan över championkuskar i Bollnäs. Bröderna Rune, Ivar och Börje finns alla med i listan.

Magistern, Prenat, Opium, Optica, Namit, Hell Car och Locotime är exempel på hästar de vann med. Med Hell Cat (mamma till Hell Car) vann Ivar som förste svensk lopp i Ryssland.

Att de också skulle segra på V65 var givet, när den serien/spelformen lanserades i augusti 1974. Örjans pappa Ivar var först från släkten att vinna. Redan den 6 oktober premiäråret vann Ivar första avdelningen hemma på Solvalla med Tear (Prenat – Taer Kerveyer), som han både ägde och tränade.

Örjans farbror Börje Kilström vann också på V65 flera gånger under 70- och 80-talet. Lite speciellt var det i augusti 1984 när de två Hälsingebanorna Bollnäs och Hagmyren delade på en omgång. Då vann Börje ett rikstotolopp på Hagmyren med Jean Spin och Ivar vann också ett rikstotolopp fast i Bollnäs med Monwett.

Örjan Kihlström, född 1962, vann sitt första lopp i mars 1980 på Solvalla med Jarramas. Örjan blev egen tränare 1985 och samma år vann han sin första ”lördagsseger”, på Solvalla i november. Segerhästen var Miss Flaxy, som vann Stodivisionen. Örjan vinner sedan några lopp både 1986 och 1987, men det är 1988 i just Eskilstuna som det verkligen händer något speciellt.

Omgången kördes 2 januari och tidningarna skrev extra mycket om trav då nya spelformen Dagens Dubbel just haft premiär. Örjan har en toppendag och vann tre avdelningar på raken på V65 med Kind Attention, France Bolero och Hammond Bridge. Två av dessa tre tränade Örjan själv.

Nästa trippel kom först i februari 1996 då Örjan vann med Rival Damkaer, Lamitech Diana och Elan Brick på Solvalla.

Nya segrar på lördag? Oavsett vilket så har Örjan nu vunnit över 7 400 segrar och blivit invald i Hall of Fame. Men trippeln i Eskilstuna minns han nog än.

Bilden: Ivar Kilström och Örjan Kihlström på Solvalla.

Hasse Svennehed