Lasse Lindberg – en av våra allra bästa kuskar någonsin

STL-bana på lördag är Bergsåker. Banan i Sundsvall där Lasse Lindberg vann 12 av sina 25 championat. Många betraktar honom som en av Sveriges allra bästa kuskar och kanske den startsnabbaste av dem alla. Som kusk vann Lasse över 3 600 segrar och 2013 så valdes han in i Hall Of Fame.

 

Foto: Petri Johansson, TR Bild

Karriären inleddes redan 1960 då Lasse med sitt eget kallblod Myrpojken vann sin första seger på hemmabanan Bergsåker. Unge Lindbergs första 11 segrar skulle tas med samma häst.

Vägen mot egen tränarlicens tog han via jobb hos veterinär Odd Knudsen och jobb på flera stuterier. En någon ovanlig väg men säkert väldigt lärorik.

Nästa segerstaplare ägdes även denna gång inom familjen. Hästen hette Amie Tiburona och ägare var Lasses fru Maj-Lis Lindberg. Med Tibur-dottern Amie Tiburona skulle Lars ta en av sina allra första V65-segrar och totalt vann paret 39 lopp. Hon blev därmed den häst Lasse vann flest lopp med.

Lasse Lindberg hade en märklig förmåga att skriva in sig i travets historieböcker. Han blev t ex först med att vinna fyra segrar samma V75-omgång. Och när Dagens Dubbel såg dagens ljus så vann Lasse premiärloppet med Overlord. Han blev däremot inte först med att vinna sex lopp samma dag på Solvalla, men den prestationen är det i alla fall inte så många som klarat av. Och han och Speedboat var de första att besegra Legolas, på svensk mark.

Lasse Lindberg vann med alla typer av hästar. På hans meritlista finns unghästlopp som Uppfödningslöpningen, Kungapokalen och E3. Men också SM för både varm- och kallblod. Och hans begåvning fungerade också utomlands. Han vann t ex halvmiljonsloppen Grand Premio d’Europa i Milano och Premio Tino Triosso i Rom med Indus 1986 och i Danmark vann han samma år med samma häst Danskt Trav-Derby. Men i hans långa rad av segrar finns också storlopp i Finland och Österrike.

Lasse hade en alldeles speciell förmåga att få både folk och hästar att trivas. Han var mjuk i händerna och kunde med små medel få hästarna att prestera på topp. Det är ingen vild gissning att det påverkade resultaten positivt.

Några av dagens stjärnor bland kuskar och tränare får en alldeles extra varm blick när man för Lasse Lindberg på tal. Han var populär i alla läger.

Lars Lindberg gick ur tiden 2011 och två år senare valdes han in i Hall Of Fame.