Legolas – Ego Boys arvtagare

De hästar som tagit travsporten in i folkhemmen är kanske Big Noon, Frances Bulwark, Ego Boy och Legolas. Den sistnämnde gick rakt i in i svenska folkets hjärtan efter att han börjat sin karriär med 19 raka segrar. Han var omöjlig att slå och det var inte förrän han åkte till USA och deltog i VM som första förlusten kom. Men då kunde redan halva Sverige hans namn. På lördag hyllas han åter igen på Åby som kör Legolas Minne.

Legolas gjorde sin första start i maj 1982, hemma i Halmstad. Han vann på 22,2. En vecka senare vann Frankrikes svarte världsstjärna Ideal du Gazeau Elitloppet på Solvalla på 13,2ak. Att de här två skulle vara etta och tvåa i VM borta i USA 14 månader senare var det ingen som trodde.

Men Legolas start på tävlingskarriären var strålande. Efter att ha vunnit vanliga lopp på Halmstad for Thomas Nilsson till Jägersro i Malmö och vann där också. Sedan blev det V65-starter på både Jägersro och Solvalla, utan förlust. Så när debutsäsongen skulle summeras så hade Legolas startat 11 gånger och vunnit i alla! Men till VM var det fortfarande långt, då han så här dags bara kommit till Klass I i V65.

Som 5-åring fortsatte Legolas att vinna. Sin 18:e raka seger tog han i ett försök till Silverdivisionen på Solvalla i samband med Elitloppet 1983. Prisutdelare var PR-chefen för Roosevelt-banan i USA som skulle köra VM-loppet två månader senare. Han bjöd in den för honom totalt okände Legolas, som då ännu inte mött eliten i Sverige. Och Legolas gjorde succé även i USA, som tvåa i VM-loppet (där han slog Elitloppsvinnaren) och trea i Challenge Cup.

Väl hemma igen var det dags för debut mot eliten. Ett par tvåor blev det men han vann sex storlopp, bland annat Åby Stora Pris – dit över 17 000 person möt upp och fick se Legolas vinna före Snack Bar och Ideal du Gazeau.

När även säsong två summerades hade han totalt gjort 29 starter, vunnit 25 och aldrig varit sämre än trea. Tider och pengar var andra på den här tiden, men 25 segrar på 29 starter, visade vilken sort Legolas var av.

Totalt vann Legolas 35 lopp och var bland de tre första 65 gånger.

2013 valdes han i Hall Of Fame.