Lokala klubbar lade grunden till dagens travsport

I Sverige finns det 33 travbanor. I bokstavsordning från A som i Arvika till Ö som i Östersund. Men också 38 travklubbar, spridda geografiskt över näst intill hela Sverige. Idag spelar dessa klubbar en viktig roll för främst breddsporten med bygdetrav och andra aktiviteter. Och tittar vi historiskt så var det ofta lokala klubbar som drev på så att en landbana kunde byggas.

Flera sällskap/klubbar bildades redan på 1800-talet. Först ut var man i Arvika 1882. Första travbanan byggdes dock i Malmö, där man invigde Jägersro 1907. Samma år kördes det istrav på 45 platser i Sverige. Det skulle dock dröja 20 år innan nästa landbana byggdes. 1927 har Solvalla premiär och från 1930 tävlas det inte mer på Brunnsvikens is i huvudstaden.

1932 invigs Bergsåker i Sundsvall, 1936 tillkommer Åby, Färjestad, Årjäng och Östersund. Landets åttonde bana blir Gävle som har premiär 1938. Sedan byggs det fler och fler banor. På vissa ställen i Sverige blev det ganska tätt med travbanor, allt eftersom nya banor byggdes. I Värmland och Dalsland är det inte många mil mellan Färjestad, Årjäng, Arvika och Åmål. Tillsammans med norska Momarken kallades dessa banor sig för Travrike, under en tid (inspirerade av Glasriket i Småland). Och just i Värmland finns dessutom hela 15 av de 38 aktiva travklubbarna.

En av de mest aktiva är Silleruds Travklubb. Första versionen av klubben hette Sillerud-Vårviks Travklubb och de startade redan 1907. Nuvarande klubb bildades 1939 och de sökte då medlemskap i nuvarande Svensk Travsport, men fick avslag. 1941 var det dock tummen upp från centralt håll och första ordförande i klubben blev Sigurd Olsson. Efter honom har endast Alf Nilsson, Gunnar Kylén, Jörgen Karlsson och nuvarande ordförande Matilda Svensson hållit i klubban. Längst satt Gunnar Kylén som var ordförande i 42 år!

Att det skulle bildas en travklubb i just Sillerud var ingen högoddsare. Travintresset har alltid varit stort i skogslänen och speciellt i västra Värmland. Men när Axel Trell från Sandaholm i Sillerud importerade  4-årige Ravn från Norge 1903 tog det fart ordentligt. Ravn var en bra tävlingshäst som vann många lopp men framförallt blev han en så bra avelshingst att man senare kom att kalla honom för ”sekelskiftets Steggbest”.

Att han kallades så var inte så konstigt då han bland andra lämnade Pålle (uppfödd i Sillerud av A Svensson) som blev Värmlands förste svenske rekordhållare på Brunnsviken i Stockholm 1915, och Balder (uppfödd i Sillerud av Ideon Johansson) som också slog svenskt rekord på Brunnsviken, fast 1917.

Någon eller några generationer senare hittar vi Rapp W. som slog svenskt rekord på Jägersro, Prins av Balder som vann Solvallas första lopp 1927 och sedan slog det svenska rekordet 1930 samt Centauer som noterade sig för fyra olika svenska rekord och blev första kallblod under 1.40,0 när han 29 april 1934 sprang 1.39,2 på Solvalla. Centaurs lopp körs fortfarande på Solvalla, allt tack vare Ravn från Sillerud.

Sedan dess har travintresset i Sillerud ofta gått från generation till generation. Och man har vunnit massor av lopp på landets travbanor. Ett bra exempel är Helmer, Arne, Svante och Jörgen Karlsson. Fyra generationer Karlsson från Sillerud med framgångar på travbanorna i många årtionden. Arne reste t ex till Jägersro och vann med Patula 1966. Med Sjurtula vann han en populär hemmaseger i Årjängs Stora Kallblodiga 3-åringslopp 1968 (se bilden). Svante och Jörgen har sedan fört arvet vidare med vinnare i ”travets elitserie”.

Aktiv klubb

En trotjänare i Silleruds Travklubb är segraren i amatör-SM 1982 Östen Johannesson (Speedy Alley). Han valdes in i styrelsen 1964, och han är fortfarande kvar – nu som kassör.

Östen var också drivande när klubben utanför hans husknut byggde en rakbana för träning. Gunnar Kylén, granne till Östen, trimmar nu sina hästar på rakbanan och det går bra då Gunnar de två sista åren (2019-2020) vunnit åtta lopp som tränare.

– Stallsysslorna delar jag med min granne Frida Johansson och vi hjälps åt med t ex Mine Lotta och Stjärnviking. Att släppa in de yngre i sporten är viktigt och vi har i Silleruds Travklubb ett antal ungdomar som är med i klubben gratis berättar Gunnar.

Annars är klubben känd för sina resor till Oslo Grand Prix på Bjerke i Oslo och Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla i Stockholm. Men man har också besökt större travgårdar runt Åby och Solvalla. Och otaliga är de fester i Silleruds danspalats Tjolita de arrangerat efter istravet. Något Travronden uppmärksammade 1983 och sände dit både reporter och fotograf. Fem helsidor blev resultatet i tidningen!

I år körs det inga ”istav” på travbanan i Årjäng. Men däremot har Årjängstravet tidig premiär på säsongen med en travdag den 20 februari. Hederspris till ägare, körsven och skötare i alla fem loppen!

Bilden (Bosses Foto): Sjurtula (Jahn Sjur – Eitula) och Arne Karlsson i Årjäng midsommardagen 1968. Arne och Sjurtula stod 40 meter tillägg men vann enkelt på nya rekordet 50,9. Prispengarna var 3 000 kr och dessutom hederspris och en inteckning i Julius Olssons vandringspris. Arne kunde efter prisutdelningen, som Göte Sandblom höll i, segerdefilera glatt med kransen runt sig.