Magnus Jakobsson till tusen

Färjestadstränaren Magnus Jakobsson har vunnit över 2 000 segrar som kusk. I dag klev han även in i Tusenklubben som tränare genom vinsten med Listas Marion i Årjäng. – Min resa som tränare började redan i Åmål när jag var amatör och att nu via två SM-segar få nå denna milstolpe känns underbart säger Magnus. – Dessutom tar jag nu plats bredvid Färjestadskollegor som Goop, Swed, Berggren och Johansson, och det känns oerhört stort för mig fortsätter Magnus.

Första SM-segern Magnus bär i sitt minne tog han med Global Kitten.

– Vi vann Sto-SM 2012 efter att vi varit två året före berättar Magnus.

Berndt Magnus Jakobsson – döpt efter Berndt Lindstedt – växte upp i västra Värmland. Hästar fanns både i familjen och i släkten. Pappa Sixten var travamatör med både varm- och kallblod i stallet och mamma Birgitta jobbade extra på Färjestads sekretariat under tävlingsdagar.

– Första tränarsegern tog jag som amatör med Viktoria Kash i Åmål redan 1988. Jag gick i skolan då men tränade henne på kvällar och helger och i Åmål så var det pappa som körde säger Magnus.

Släkten Jakobsson är stor och de flesta har haft häst. Två exempel. Evert Jakobsson (champion i Årjäng 1966) och sonen Sören, som var proffstränare i Rättvik.

– Mitt första sommarjobb blev hos Ove R Andersson just här i Årjäng och efter att skolan var avklarad blev jag lärling hos Björn Norsell, även det här i Årjäng.

– När Olle Goop köpte Lökene Gård i Kil var jag en av de tre som drog igång verksamheten där. Hos Olle blev jag kvar i sex år, till 1995 då jag öppnade eget fortsätter Magnus.

Med Little Eve tog Magnus första proffstränarsegern och första segern på Solvalla kom också med samma häst. Tidiga ”stjärnor” var Cascader, Kantens Guy, Nougat Käll, Mixed Devil och Anton Komet.

– Med Anton vann jag både försök och final samma dag i Sverigeloppet 1999. Vi fick med oss 375 000 och det var finfina pengar minns Magnus.

Jakobsson har ytterligare ett Svensk Mästerskap som tränare, då Jenny Brunzell vann Ryttar-SM på Åby 2014.

– Almar, som ägdes av Ove R Anderssons bror Berndt, var grymt bra i monté och sambon Martina Lunde vann sju montélopp med honom, bland annat finalen på Solvalla i Svensk Travsports montéserie, samma år lägger Magnus till.

V75-hästen framför andra i stallet har dock varit Fossens Bonus som vann sju V75-lopp.

– En underbar häst som bland annat vann Silverfinalen på Solvalla Annandag Jul 2016 lägger Magnus till.

Att Magnus kan träna och köra kallblod fick hans anhängare ett kvitto på när han vann Guldtäcket på Dannero med Nova Mollyn 2016.

– Segern var rolig av många skäl bland annat för att hästen ägdes av fyra släktingar som alla heter Jakobsson säger Magnus.

I stallet idag finns ca 40 hästar, knappt hälften unghästar som inte startat än.

– Jubileumshästen Listas Marion vann ett försök i Diamantstoet ifjol och jag hoppas vi kan synas på STL och V75 i år avslutar Magnus Jakobsson.

Hasse Svennehed