Mats E Djuse till Tusenklubben

25 åringen Mats E Djuse med licens på Hagmyren i Hudiksvall tog idag sin tusende seger som kusk. Den historiska segern togs på Umåker med Våler Nikolai. I Tusenklubben gör han nu sällskap med brodern Magnus A Djuse som nådde tusen segrar i juli i år. I Tusenklubben finns sedan tidigare bröder, men aldrig förr har två bröder nått Tusenklubben samma år.

Första segern tog Mats med kallblodet Solmaja på Hagmyren 2014. Kanske ett tecken då han nu bor en stenkast från travbanan Hagmyren i Hudiksvall och är den svensk som vunnit flest kallblodslopp de senaste fyra åren.

2018 började han synas ordentligt i de större sammanhangen. På Åby vann han Ungdoms-SM med Hakon von Haithabu och samma dag spädde han på med ett SM-silver i Lärlings-SM.

Året efter representerade han Sverige i lärlings-EM på Mallorca, där han blev fyra. Totalt vann han prick 100 segrar under 2019 och det ledde till att han på Hästgalan fick pris som Årets Komet.

Under 2019 tog Mats en seger åt Jan-Olov Persson, med Åsa Klipp på Solänget. Persson gillade vad han såg och i januari 2020 lockade han Mats till Hudiksvall. Sedan dess har pengar och segrar ökat varje år för Mats. I år står han nu på 250 segrar och över 30 miljoner inkört. Minst sagt imponerande!

Bara åt Stall Rabatt har det blivit 15 segrar under 2023. Majblomster vann Kriteriestoet här i Sverige innan hon och Mats åkte till Norge och där vann både Kriteriestoet och Oaks. Storasyster Stärnblomster och Mats reste österut och vann två storlopp i Finland. Stjärnblomster och Mats trivs bra ihop, redan 2021 vann de Sto-SM på Bollnäs.

I just Bollnäs körde Mats fort i somras. Han och Bäcklös Uriel vann Elitsprinten på 18,7ak. Så fort har inget svenskt kallblod sprungit sedan Järvsöfaks. På tal om snabba hästar. Under 2021 körde Mats norska stjärnan Odd Herakles i två starter – resultat två segrar!

Fem segrar på en dag har han tagit några. Den klart snyggaste på Dannero i augusti 2022. I femlingen ingick Kriteriestoet med Lannem Stella, Svensk Travsports Guldtäcke med Stjärnblomster och Svenskt Kallblodskriterium med Brolin.

Självklart har han firat framgångar med varmblod också. Närmast tänker vi på Dwayne Zet i Sylvesterloppet 2021. På Axevalla har han vunnit Guldstoet med Xerava C.D. och segerdefilerat med topphästar som Unico Broline och Milligan’s School. Big Noon Pokalen har han vunnit två gånger, 2022 med Daven Port och 2023 med Kojak Sisu. En annan stor seger på Solvalla var Fyraåringseliten för ston som Mats vann med Imhatra Am 2022. Lägg därtill Axel Jensens Minneslopp i Norge med Fire n’Fury. Utomlands har det totalt blivit 23 segrar tagna i Norge, Finland och Spanien (Mallorca).

För övrigt har Mats vunnit på 27 av Sveriges 33 banor. Över 100 segrar har det blivit på Bergsåker, Hagmyren och Bollnäs.

Nu tar han sats mot nästa tusen.

Hasse Svennehed