Museet som vill förändra framtiden

Normalt blickar många museer bakåt. På Nordiska Travmuseet i Årjäng gör man delvis tvärt om. På museet kan du se ”allt” om travsporten och framför allt om Hall Of Fame. Men man jobbar också med ett projekt kallat Travrikeuppfödarna, där man bland annat försöker få fler hästar till start.

 

Området runt Årjäng innehåller många travbanor och Årjäng, Färjestad, Åmål och Arvika tillsammans med norska Momarken i Mysen kallas för Travrike.

I dessa skogslän har travintresset alltid varit stort men även här pekar en hel del siffror åt fel håll. Antalet uppfödda hästar, antalet amatörtränare osv blir inte fler. Och detta vill man från museets sida ändra på.

Lämpligt nog kunde man para en del egna idéer med vad man redan gjort i ett liknande projekt i Norge. Fram växte ett eget projekt kallat Travrikeuppfödarna, där man fram till våren 2020 satsar på att stärka och utveckla uppfödning, träning och hästägande av genom ”Till Start-kurser”, föreläsningar, uppfödarseminarier, nätverksskapande och marknadsföring av Travrikeuppfödda hästar.

Projektet finansieras av Landsbygdsprogrammet, Leader Framtidsbygder Dalsland Årjäng Munkedal samt 20 medfinansiärer bestående av travsällskapen, travklubbar och föreningar inom travsporten i Travrike.

Projektet går också i takt med Svensk Travsports Pegasusprojekt vad gäller:

• Fler människor ska tävla med travhästar
• En större breddverksamhet
• Fler unika hästar ska tävla 

Vad har man hittills gjort?

• Uppfödarseminarium
• Till Start-kurser
• Träningssamlingar
• Föreläsningar i träning och utfodring
• Visningsdag – hästar till salu
• Facebooksidor för informationsspridning

– Vi har tre Till Start-grupper igång nu: 1-åringar, 2-åringar, 3-åringar och äldre. Vi startade i april 2018, så vi har hållit på i drygt ett år nu. Vid samlingarna med häst deltar träningsvägledare, veterinär och hovslagare. Dessa resurspersoner samtalar med alla deltagare, delar med sig av sina erfarenheter och ger råd, säger Marita Arvidson, chef för museet i Årjäng, och fortsätter:

– De aktiviteter som hittills arrangerats har sammanlagt haft ca 400 deltagare. Idéen kommer från början från Norge och vi har fått enormt mycket hjälp av DNT som ställt upp med personal i form av Knut Olav Dahl och Gunnar Gjerstad för att hjälpa oss igång. Sedan ska jag inte glömma våra lokala tränare som tagit chansen att delta och tom skaffat sig nya kontakter/kunder.

Har man redan nu sett några resultat?
– Ja, flera av hästarna i startbar ålder har faktiskt kommit till start och några deltagare har tagit ut B-licens. Dessutom ett stort intresse från hästägare och uppfödare att delta i projektets aktiviteter avslutar Marita Arvidsson.

Här kan du läsa mer på travsport.no.

Här kan du läsa mer på Facebook.