Olle Goop har gått före

Olle Goop hade en lysande karriär som tränare och kusk. Han vann 7 700 lopp som tränare och 6 700 lopp som kusk. I historieböckerna finns han med som vinnare av de flesta storloppen, både i Sverige och utomlands. Hans meriter var enorma och 2013 valdes han in i Hall Of Fame, utsågs till Travets Hedersambassadör och fick SHK:s guldhäst. Nu när han gått före och lämnat jordelivet minns vi hans meriter, men kanske mest hur han var vid sidan om tävlingsbanorna. Han aspirerade på att vara travsportens trevligaste och snällaste person. Ett föredöme, på alla vis!

Redan 1966 vann Olle sitt första lopp. Hästen hette Lord Poldo och ägdes av hockeybröderna Abrahamsson. Olle startade upp sin verksamhet i Rättvik på 60-talet men lockades till Åby i början av 70-talet. Tusenklubben klev han in i 1976.

Championat staplade han på hög, det blev till slut 66 stycken. Rikschampion var han 10 gånger och han deltog i kusk-VM både på 80- och 90-talet.

I skarven mellan 80- och 90-tal flyttade han sin verksamhet till Lökene Gård i Kil och därifrån fortsatte segertåget runt jordklotet. Som tränare eller kusk har han t ex vunnit Copenhagen Cup i Danmark, Finlandia Ajo i Finland, Oslo Grand Prix i Norge och Elitloppet i Sverige. Men han vann också många andra storlopp i de flesta travsportländer, som Lotteria-loppet och Nationeras Pris i Italien och Grand Criterium de Vitesse i Frankrike samt Breeders’ Crown i Nordamerika.

På senare år trappade Olle ner och med glädje följde han sonen Björns framgångsrika karriär.

Nu när han gått före känns det lite tomt, men kvar finns ett ljust minne av personen Olle Goop.

Våra tankar går närmast till hustrun Annika och sonen Björn.