Per Lennartsson till 3 000

Per Lennartsson har en lång och framgångsrik karriär som kusk och tränare. Han har till exempel vunnit både Svensk Uppfödningslöpning och Svenskt Trav-Derby. Därmed har han segrat i två av de tre klassiska unghästloppen. Idag kunde han bokföra sig för ytterligare en milstolpe i karriären då han tog seger 3 000 som kusk i och med segern med Click Bait på Tingsryd idag.

Per Lennartsson är född 1966 och han växte upp i en travfamilj där pappa Rolf var travtränare. Och att Per gjorde samma yrkesval som sin pappa, skulle visa sig vara rätt.

De klassiska unghästloppen i Sverige är tre. Svensk Uppfödningslöpning för 2-åringar, Svenskt Trav-Kriterium för 3-åringar och Svenskt Trav-Derby för 4-åringar. Per har vunnit två av dessa, men saknar än så länge en seger i det största loppet för 3-åringar.

Svensk Uppfödningslöpning har Per vunnit två gånger. 1995 med Bon Joss och 2015 med ultratalangen Gareth Boko. Med Jolly Rocket vann han Derbyt på Jägersro 1998. Segern som fattas är Kriteriet, där han varit tvåa flera gånger. Senast med San Moteur 2020.

Men Per har inte bara provat hetluften i Sverige. För över 20 år sedan åkte han till USA och Frankrike med Order By Fax.

– Han hade lätt för sig och i sin första start som 2-åring kvalade han in till finalen i Peter Haugtons Memorial på Meadowlands. Jag vann också två lopp på Vincennes i Paris med honom, efter att han varit trea i Derbyt minns Per.

Per har under sin karriär förknippats med många topphästar. Med Hitec Lou vann han Bild-Pokal. Casanova Fri, Simb Capi, Atas Ace L., Sack Pack, Don Waters är andra exempel i den långa listan.

Pers första seger kom redan 1984 med Codex Boy. Året efter kom första segern på V65 med segerstaplaren Bjärs Oliver. Totalt vann Per 32 segrar med honom. 1989 vann han Lärlings-EM, som det året kördes i Finland. Tusenklubben nådde han med Becks Pride på Solvalla 1999 och seger 2 000 kom med New Shadow på Halmstad 2011.

En titt i listan på alla vinnare sedan jubileumssegern med New Shadow visar vilka kanoner Per fått köra. Här finns Nahar, Alvena Pele, Monster Drive, Nappa Scar, Power, Hail Mary och Click Bait.

Men också Rakas och Year In Review som Per hade med i Elitloppet 2011.

– Underbara hästar båda två. Year In Review blev påkörd i försöket och Rakas var trea i finalen minns Per.

I listan finns också Olympia Tilly, mamma till Calgary Games och Fame and Glory.

– Jag vann Breeders’ Crown för 3-åriga ston med henne. Att hon lämnat bra avkommor är inte överraskande då det blodet var mycket bra säger Per.

Rutinerade Per är sedan många år tränare i Eskilstuna. Förutom 3 000 kusksegrar har han även över 1 700 tränarsegrar. Och massor av storsegrar.

– Vi har 23 hästar i träningen på vår gård vägg i vägg med Sundbyholmstravet. Här trivs vi jättebra och här tränar vi våra starthästar och hela sju 2-åringar berättar Per.

Men Per har ytterligare en 2-åring.

– Totalt har jag fyra barn men den yngsta är bara 2 år avslutar en harmonisk Per Lennartsson.

Hasse Svennehed