Stig H Johansson – komplett som både kusk och tränare

STL-bana på lördag är Bergsåker. En bana som spelade en viktig roll för Stig H Johansson i hans karriär. Här jobbade han som lärling under en period och här vann han många storlopp. Hans karriär innehåller över 6 000 segrar som kusk och över 8 000 som tränare. Många betraktar honom som den bästa vi haft inom vår sport.

 

Stig H vinner med Pollok på Bergsåker

Många förknippar Stig H Johansson med Solvalla i Stockholm och Hagmyren i Hudiksvall. Men sanningen är att han också har starka band med både Bollnäs och Bergsåker. Stigs första jobb som lärling hos en proffstränare var på Bergsåker hos Holger Skoglund, även om Stig så småningom passade på att jobba på Skoglunds filial på Hagmyren.

Första segern som kusk tog Stig H med Zabrina ”hemma” på Hagmyren i augusti 1963. Loppet var Sommarpriset med hela 5 000 kronor till segraren. Men seger nummer två togs på Bergsåker och denna gången var det med Git Boy.

Storlopp är en något luddig stämpel på ett lopp, men nog kan man säga att Stigs kommande större segrar var storloppssegrar. Båda togs på just Bergsåker. Först vann han Varmblodiga Heatloppet i juni 1965 med Pollok och sedan Norrländska varmblodsmästerskapet i september samma år. Även denna seger togs med Pollok.

Sedan har Stig återvänt många gånger till Bergsåker och där vunnit storlopp efter storlopp. Han har segrar i Gösta Bergengrens Minne och i Sundsvalls Open Trot. Men även i Zoogins lopp som körs på lördag. Och Stig kan även vinna i år. Propulsion är storfavorit men Stig har med Diamanten.

Stig H har vunnit de större loppen i de flesta travländer. Han är onekligen en av de mest meriterade travtränarna. Någonsin. På jordklotet. 2008 valdes han in i Hall of Fame.

Bilden: En ung Stig H Johansson vinner den 27 juni 1965 avdelning två av Varmblodiga Heatloppet på Bergsåker med Pollok (6). Tvåa är Sören Nordin med Topeka (8) och trea Georg Olsén med Gjölmes Song (3). Frambenen i högerkant tillhör Ca Va Richmond som kördes av Paul Oscarsson.