Stig H och The Onion satte Halmstad på världskartan

På lördag körs STL – Svenska Travligan – på Halmstadstravet. Banan är en av de yngsta i Sverige, ändå firade man 50 år under 2019. Halmstadstravets mest kända lopp är onekligen Sprintermästaren. Det loppet har körts sedan 1971. Men man kan nog utan att trampa andra på tårna säga att det var The Onion och Stig H Johansson som gjorde loppet och banan känt över hela världen när man satte världsrekord med 12,0ak där 1983.

 

Det fanns en vit fläck mellan Jägersro i Malmö och Åby i Mölndal strax söder om Göteborg, tyckte man i Halmstad och byggde Sveriges bana nummer 28. Sommaren 1969 hade man premiär och två år senare var det premiär för Sprintermästaren – ett lopp för 4-åringar. Cirro och Sören Nordin vann den första upplagan.

Stig H Johansson tog sin första seger i Sprintermästaren 1974. Segerhästen var Gallini, som vann trots att han tappade en sko. Sedan har mäster Stig vunnit med Ultimo H. (1981), nämnde The Onion (bilden), Peace On Earth (1989), Regent Broline (1996) och Naugty Nanu (2007). Det sistnämnde tränade Stig H, men det var Erik Adielsson som körde. Stig är med sina sex segrar den tränare som vunnit flest segrar i Sprintermästaren.

Stig H har alltid trivts bra i Halmstad. Kanske är det just därför han körde sitt senaste lopp i just Halmstad, ifjol sommar.

Stig H Johansson är en av de allra största i Svensk travsport någonsin. 2008 valdes han in i Hall Of Fame.

Den här veckan har han passande nog namnsdag.