Tomas Pettersson till Tusenklubben

Tomas Pettersson vann idag (på sin födelsedag) seger 1 000 som kusk och tog därmed steget in i Tusenklubben. Segern kom med Exposed Spox på Solvalla. I Tusenklubben gör han sällskap med Jan-Olov Åberg och Gunnar Melander från hemmabanan Bollnäs.

Tomas Pettersson föräldrar var hästägare och de jobbade båda med trav. Pappa Björn på Solvalla och mamma Marianne på Svensk Travsport. Sonen Tomas sprang tidigt i stallarna på Solvalla. Via utbildning på Berga Naturbruksgymnasium, hästlinjen kom första anställningen hos Per och Hans-Owe Sundberg. Några år in på 2000-talet gick flyttlasset vidare till Peter Eriksson i Bollnäs innan Tomas öppnade eget 2005.

Första segern som kusk tog han redan 1996 med familjehästen Super Pors i Eskilstuna. Super Pors och Tomas trivdes bra ihop och Tomas första sex segrar kom faktiskt med honom. Super Pors var också hästen som ordnade Tomas första seger på Solvalla. High Stone och Classy Victory var två andra som Tomas segerdefilerade med frekvent under Solvallatiden.

Efter att Tomas startat en egen verksamhet 2005 kom de första tränarsegrarna till stallet via Chica Star. Men han syntes också snabbt på V75. De två första redan 2006 med Ivana Frontline och Intrip Frontline. 2006 var också året då han vann Breeders’ Crown-lopp för 2-åringar på Solvalla med Vånga Torsten. För övrigt Tomas första seger där förstapriset var sexsiffrigt.

Bengt och Anders Holmqvist var två som satsade på unge Tomas i Bollnäs och med deras Frontline-hästar vann Tomas år efter år många segrar. Bara under 2006 och 2007 vann Tomas med 13 Frontline-hästar. De var: Intrip, Hardy, Ismir, Ivana, Gazza, Jordan, Kaiser, Jonah, Logan, Lexus, Kenzo, Lorna och Icarus, alla med efternamnet Frontline.

Ytterligare en Breeders’ Crown-seger med en 2-åring blev det med Sally Hill 2012. 175 tusenlappar var den segern värd. Hela 300 tusen körde Tomas in när han och Raja Ribb vann Sommarfinalen i Rättvik 2018, där man höll undan för On Track Piraten.

Flest segrar – hela 20 stycken – har Tomas tagit med Ajlexes Cubano. Med honom har han vunnit tre V75-segrar och kört 10-tider vid sju tillfällen.

– En hedershäst som delägs av Anders Jonsson, som också ägde Chica Star säger Tomas.

Men Tomas kör också fort med kallblod. G.G.Ojjdå och Pydin är exempel på kallblod han rattat till seger i lite större sammanhang. Den senare vann Tomas med i april i år före storheter som Månlykke A.M. och Bäcklös Uriel.

Tomas driver en gemensam tränarrörelse med sambon Jenni H Åsberg på Runemo Gård där de hyr in sig. Tillsammans har de ca 30 hästar i träning. En är Ajlexes Hans, som tidigare i år hade fem raka segrar. En annan är miljonären Barry Wadd. I stallet finns också ett par Frontline-hästar.

Mara siffror:

  1. Högst odds noterar vi med Västerbo Home Run (114,2 ggr) år 2017.
  2. Över 200 segrar har det blivit i Bollnäs. Över 100 på Bergsåker, Gävle, Hagmyren, Romme och Rättvik. Totalt har det än så länge blivit segrar på 22 banor.
  3. Totalt har Tomas kört in över 78 miljoner kronor.

Vi säger grattis och önskar Tomas lycka till mot nästa jubileum.

Hasse Svennehed