Tre nya till Hall Of Fame

Sedan 2007 har travsporten sitt eget Hall Of Fame vid Nordiska Travmuseet i Årjäng. Där samarbetet mellan Norge och Sverige var en av grundbultarna redan när museet byggdes 1998. Till Hall Of Fame väljs travets storheter in, både tvåbenta och fyrbenta. Först in var legenderna Sören Nordin och Ulf Thoresen. Sedan dess har ytterligare 55 profiler välkomnats till Hall Of Fame. På fredag eftermiddag presenteras årets tre invalda och justera siffran till 60 – så många har alltså valts in under första 15 åren.

Copiad och Erik Berglöf vinner Elitloppet 1994

Idén med ett Hall Of Fame inom travsporten är lånad från USA och sjösatt i Sverige av Nordiska Travmuseet – i samarbete med journalistklubbarna i Sverige (Svenska Hästsportjournalisters Klubb – SHK) och Norge (Norske Travjournalisters Klubb).

Nominera kandidater kan journalistklubbarnas medlemmar göra, liksom medlemmarna i Nordiska Travmuseet. Nomineringsrätt har även grannländernas förbundsstyrelser; Svensk Travsport (ST) och Det Norske Travselskap (DNT). Hittills har man enats om att välja in 60 travsportprofiler – 25 hästar och 35 kuskar/tränare.

I botten har alltid legat ett regelverk. Men nyligen skedde en justering. Numera kan till Hall Of Fame väljas in profiler från andra nordiska länder som haft stora framgångar i Sverige eller Norge. Och omvänt. Profiler från Sverige och Norge som haft stora framgångar i andra länder kan nu nomineras och väljas in i Hall Of Fame – travets storheter.

Många tror nog att det är Travmuseet själva som väljer in kuskar, tränare och hästar i Hall Of Fame. Men så är inte fallet. En styrgrupp finns där fem representanter för journalisterna och två från museet tittar igenom och väljer bland de nominerade.

På fredag i samband med att Elitloppshelgen startar på Solvalla, så presenteras årets invalda i V65 Direkt, i TV12 klockan 12.00 – 16.00. Två av årets invald kommer från Sverige och en från Norge.

Fotnot 1: Nordiska Travmuseet är en ideell förening som har till uppgift att arkivera, dokumentera och presentera travsportens historia till gagn för sporten. Vi finns till för alla trav- och hästintresserade och invigdes 1998.

Bilden: Copiad är den senaste svenske Elitloppsvinnaren som valts in i Hall Of Fame, vilket skedde 2015. Han vann Elitloppet både 1994 (bilden) och 1995. Kusk och tränare var Erik Berglöf, som valdes in i Hall Of Fame 2020. Foto: Petri Johansson – TR Bild.