Två kvinnor har chansen

Två kvinnliga tränare har chansen att vinna Elitloppet. Chief Orlando tränas av Pia Huusari och Elian Web av Katja Melkko (bilden). Båda är A-tränare och båda har chansen att bli historiska då ingen kvinna någonsin har tränat en segrare i Elitloppet.

Chief Orlando startar från spår fem i sitt försök. I sulkyn sitter Rikard N Skoglund. Det var också han som körde när hästen i slutet av april vann The Onions lopp på Solvalla på 1.09,8ak.

Elian Web som är mycket startsnabb och ledningen gillar han. Tidigare i år så har han vunnit Paralympiatravet. I spårlottningen till Elitloppet hade han lite tur och drog bricka ett. Det kan innebära spets och slut och ett bra spår i finalen. I sulkyn sitter Jorma Kontio som tidigare vunnit över 11 000 segrar.

Kvinnliga tränare i Elitloppet vimlar det inte av historiskt. Men det har förekommit. Maria Burdova tränade Apex hanover 1966, Barbro Lundin Viroid 1985, Catarina Lundström Com Hector 2002 och Malin Löfgren Sanity 2012 och 2014 för att nämna de vi kanske kommer ihåg lättast.

Ingen av dessa kvinnliga tränare har vunnit Elitloppet. Därför har Katja och Pia chansen att på söndag kväll bli historiska.